Potencijali bh. privrede prezentirani na sajmu u Izmiru

Fena

Na Međunarodnom sajmu industrija budućnosti i tehnologija F.I.T. IZMIR učestvovala je i Privredna komora Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH).

Okupili su se proizvođači inovativnih sistema i opreme za više oblasti te je tematski koncipiran kao Sajam automatike, Sajam elektrike, elektronike i energetike, Sajam hidraulike i pneumatike, Sajam obrade metala, Sajam građevinske automatizacije.

Bosanskohercegovačkoj delegaciji ukazana je posebna čast kroz pozdravni govor predsjednika Privredne komore FBiH Mirsada Jašarspahića na ceremoniji otvaranja te kroz zvanično presijecanje vrpce.

Privredna komora FBiH za potrebe predstavljanja privrede BiH dobila je štand veličine 66 metara kvadratnih, na kojem su predstavljene firme "Aluminij" d. d. Mostar, "Energoinvest" d. d. Sarajevo, "Bekto Precisa", kao i sve druge koje svoj razvoj trasiraju kroz aktivno učešće u strukovnim udruženjima Privredne komore FBiH.

Ukupnu prezentaciju bh. privrede i potencijala obogatilo je i učešće predstavnika Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA).

Na prijemu u kabinetu direktorice Izmirskog sajma Gul Sener prezentirani su sajmovi u BiH kojima je Privredna komora FBiH partner. Nakon razgovora u vezi s oblastima od obostranog interesa te ciljnih skupina na prezentiranim sajamskim događajima, dogovoreni su daljnji koraci u vezi s organiziranim dolascima na sajmove u BiH.

Na sastanku s predsjednikom Privredne komore Izmir Ekremom Demirtasom, s kojom Privredna komora FBiH ima ugovor o saradnji, predstavnicima proizvođača i prerađivača aluminijskih proizvoda predstavljene su mogućnosti saradnje sa "Aluminijem" d. d. Mostar.

Kao rezultat tog razgovora, za naredni dan dogovorene su posjete dvjema kompanijama u okolini Izmira koje se bave proizvodnjom specijalnih aluminijskih profila finalnog stepena obrade, gdje su predstavnici "Aluminij" d. d. Mostar u direktnim razgovorima razmijenili informacije o planovima, ponudama i investicijama.

Tokom svih sajamskih i protokolarnih aktivnosti, kao i radnih sastanaka, u društvu bh. delegacije bio je generalni počasni konzul BiH u Turskoj Kemal Baysak, dajući time dodatni značaj bh. delegaciji.

Tokom posebno organiziranog prijema u prostorijama Generalnog počasnog konzulata, Baysak je članovima bh. delegacije predstavio bogato iskustvo i aktivnosti konzulata, saopćeno je iz Privredne komore FBiH.

NA VRH

Podijeli članak na