BIH

Vapaj iz zametenih sela Luka i Krušev Do: Strahuju od teške bolesti

Piše: S. SMAJLOVIĆ

26.2.2018

Nove snježne padavine, poledica i veliki smetovi na Vukeljinom stanu i Šarenoj bukvi obustavili su saobraćaj od Podravanja do Luke i Kruševog Dola, najudaljenijih planinskih srebreničkih sela, tako da je oko 150 tamošnjih povratnika od jučer odsječeno od svijeta.

Veliki smetovi

Povratnik Kruševog Dola Ćamil Alić jučer je telefonom javio „Avazu“ da snijeg u selu nije veliki, tako da mogu posjećivati jedni druge i nesmetano hraniti stoku. Kaže da se do skretanja za susjedno selo Luka automobilom može doći, ali dalje "ni makac".

- Pokušali smo jučer da se probijemo do Podravanja, a odatle regionalnim putem do Srebrenice, ali su nam se priječili veliki smetovi, preko metra visine, i snijeg, koji je prekrio ranije očišćeni kolovoz. Dobre gume i lanci na automobilu nisu nam pomogli - naglašava Alić.

Sreća je, kaže, da su prohodnost puteva iskoristili za dopunu hrane, lijekova i ostalih potrepština, a drva i hrane za stoku ima u izobilju. Hrane i drugih životnih namirnica uvijek je malo. On i drugi mještani nemaju novca da nabave velike količine hrane. U selu je dosta starih i iznemoglih ljudi, te se strahuje od teške bolesti.

Zima 2004. godine

Predsjednik Mjesne zajednice Luka Hamo Zulaković javlja da stanje u ovom i susjednom selu Krušev Do nije alarmantno, ali se boje da blokada puta ne potraje duže. 

Stoga apelira na službe za održavanje puteva da na ovom području budu pripravne i prestankom padavina počnu čistiti velike snježne nanose i smetove, te da im se ne ponovi novembarska zima 2004. godine, kada im je hrana dostavljena helikopterima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.