BIH

Poslanici Narodne skupštine RS o borbi protiv korupcije

Piše: Fena

27.2.2018

Sjednica Narodne skupštine RS bit će nastavljena danas razmatranjem izmjena i dopuna Zakona o štrajku, koji je neophodno uskladiti s novim Zakonom o radu.

Taj zakon više ne poznaje pojam "većinski reprezentativni" sindikat i udruženje poslodavaca organizovanih na nivou RS. 

U novembru 2016. godine na snagu je stupio i novi Zakon o mirnom rješavanju radnih sporova, kojim se uređuje postupak mirnog rješavanja interesnih i pravnih kolektivnih radnih sporova, zbog čege je potrebno uskladiti odredbe Zakona o štrajku i s novim pravnim institutima propisanim Zakonom o mirnom rješavanju radnih sporova.

Na dnevnom redu četvrtog dijela današnjeg zasjedanja entitetskog parlamenta je i Nacrt strategije borbe protiv korupcije do 2022. godine.

Predlagač u obrazloženju tog dokumenta ističe da je neophodno stvoriti pretpostavke za aktivno učešće pojedinaca i organizacija u efektivnoj realizaciji politika, programa i mjera za borbu protiv korupcije, te ojačati povjerenja građana u institucije.

Bit će riječi i o informaciji o realizaciji Strategije borbe protiv korupcije u RS-u za period 2013 – 2017. te izvještaju o saradnji institucija RS-a s Haškim sudom tokom 2016.godine.

Na dnevnom redu su i dvije interpelacije opozicije, o politikama vlasti u oblasti zdravstvenog i penzionog sistema te upravljanja javnim preduzećima u RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.