BIH

Iz FHMZ-a za Avaz.ba: Još dva dana će trajati polarni val iz Sibira, u martu se situacija drastično mijenja

A. SOKOLOVIĆ

27.2.2018

Na Bjelašnici je jutros u sedam sati izmjerena najniža temperatura u Bosni i Hercegovini i iznosila je -20 stepeni. U ovom trenutku (9 sati, nap.a.), najniža temperatura u našoj zemlji izmjerena je u Livnu, i trenutno iznosi -15 stepeni. U Sarajevu je trenutno -11, a, jutros u sedam sati bilo je -12 stepeni.

To je na početku razgovora za Avaz.ba kazao Ibrahim Hadžismajlović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Minusi i u Mostaru

On je dodao da je u Bihaću jutros izmjereno -9 stepeni, a posebno nas je zanimala Hercegovina, gdje su u ovo doba godine rijetko zabilježeni minusi. 

- U sedam sati u Mostaru je izmjereno -5, a trenutno su -4 stepena. Očekujemo da će se temperatura polako podići i da već oko podne izađe iz minusa. I sutra će u Hercegovini biti slično vrijeme, kao i u četvrtak. Već u petak i tokom vikenda trebalo bi biti toplije - kaže Hadžismajlović.

Prema prognozama, najveći minus očekuje se u noći s utorka na srijedu. Tada se očekuju temperature ispod 20 stepeni. Polarni val iz Sibira trebao bi trajati do četvrtka, kada se očekuje njegovo slabljenje. 

- U petak se očekuje ledena kiša koja može biti malo nezgodna u dodiru s tlom. Sreća je pa to može trajati samo jedan dan. Vikend će biti osjetno topliji, možda u manjem minusu, ali ne ovakvom kao proteklih dana, te kako će biti večeras i sutra - kaže Hadžismajlović.

Toplije u martu

On je kazao da građani Bosne i Hercegovine još malo trebaju biti strpljivi što se vremena tiče, jer će već sredinom marta biti toplije. 

- U prvom vikendu marta zadržat će se i dalje oblačno vrijeme s kišom, a u Bosni je na većim nadmorskim visinama moguć snijeg. Prema trenutnim sinoptičkim kartama, u našoj zemlji se naredne sedmice očekuje oblačno vrijeme s kišom. Više padavina prognozira se u utorak, 6. marta. Temperature zraka početkom sedmice kretat će se od 4 do 10, a pred kraj sedmice između 7 i 14 stepeni - kazao je Hadžismajlović za Avaz.ba.  


 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.