BIH

Pripadnici MUP-a RS saslušali gradonačelnika Doboja: Petrović se branio šutnjom

Blic

27.2.2018

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović saslušan je jučer zbog sumnje da je počinio razne malverzacije prilikom prodaje više poslovnih prostora na području ovog grada.

Kako "Blic“ nezvanično saznaje, istragu protiv Petrovića preuzela je Uprava kriminalističke policije MUP-a RS, te će danas protiv njega biti podnesen izvještaj nadležnom tužilaštvu zbog nesavjesnog rada u službi. 

Branio se šutnjom

Izvor „Blica“ iz vrha Ministarstva unutrašnjih poslova RS rekao je da inspektori već duže vremena rade na ovom slučaju i da bi izvještaj još ranije bio podnesen protiv Petrovića, da se prije javio na pozive za saslušanje.

- On se već nekoliko puta nije pojavio u policiji, a jučer se branio šutnjom. Odbijao je da odgovara na pitanja inspektora – istaknuo je sagovornik "Blica". 

Prema njegovim riječima, policija je istragom utvrdila da postoji sumnja da prodaja poslovnog prostora "Večernjih novosti" ima elemente krivičnog djela, a pod lupom je i prodaja nekoliko drugih poslovnih prostora u gradu, za koje je Pravobranilaštvo Republike Srpske utvrdilo da gradonačelnik prilikom prodaje nije poštovao procedure. 

Gradonačelnik Doboja se jučer u devet sati, u pratnji advokata Gorana Neškovića, pojavio na saslušanju u Policijskoj stanici, a već poslije pola sata izašao je iz policije. On je odbio da se obrati novinarima i trčećim korakom se udaljio od njih. 

Petrovićev advokat Goran Nešković rekao je za „Blic“ da je on pozvan kao građanin, radi razjašnjenja situacije oko prodaje poslovnih prostora za koje „Večernje novosti“ tvrde da su njihovi.

- Petrović nije htio davati nikakve izjave policiji, ako bude potrebe, dat će pred Tužilaštvom. Radi se o nerašćišćenoj situaciji u vezi poslovnih prostora „Večernjih novosti“. Bile su neke prijave 2006. i 2007. godine da su oni nekim ugovorom to stekli od strane bivšeg SIZ-a, ali nisu imali pravo na to – rekao je Nešković.

Prema njegovim riječima, ovi prostori su imali status napuštenog objekta koje niko nije koristio. 

- To više djeluje kao neka parnica, jer tu nema elemenata krivičnog djela - istaknuo je Nešković.  

Riječ je o poslovnom prostoru od 67 kvadratnih metara u Ćuprijskoj ulici u Doboju. U „Novostima“ su tvrdili da je nepoznata osoba, obijanjem katanca na ulaznim vratima, provalila u ovaj objekt u julu ove godine. 

Potom se ta osoba, mimo njihovog znanja kao vlasnika, nasilno uselila i započela adaptaciju i renoviranje prostora, iako je provala uredno prijavljena Policijskoj stanici Doboj 1 i Okružnom javnom tužilaštvu u ovom gradu.

Sporni lokal bio je u vlasništvu Novinsko-izdavačko-štamparskog preduzeća “Oslobođenje”, nad kojim je 2011. godine pred Okružnim privrednim sudom u Banjoj Luci pokrenut stečajni postupak. 

U tom postupku “Novosti” su dobile status prvog razlučnog povjerioca, nakon čega su poslije odluke Osnovnog suda u Doboju u novembru 2014. godine kupile tri poslovna prostora, među kojima i lokal u Ćuprijskoj ulici. 

Na osnovu rješenja dobojskog Osnovnog suda, “Novosti” su ušle u proceduru uknjižbe poslovnih prostora, pa su od Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Područna jedinica Doboj, 22. januara 2015. godine dobili Rješenje o upisu prava svojine na poslovnom prostoru i brisanju svih hipoteka i zabilješki. 

Tražio smjenu tužioca

Zanimljivo je da je Gradonačelnik Doboja Obren Petrović na narednoj Skupštini, koja je zakazana za 28. februar, planirao pokrenuti apel za smjenu javnog tužioca Mladena Simića.

Kao motiv za ovu odluku Petrovića spominje se upravo to što je Simić vodio istragu u vezi prodaje spornih poslovnih prostora.

Međutim, odluku o smjeni tužioca donosi isključivo Visoko sudsko i tužilačko vijeće, a ne gradonačelnik i vijećnici nekog grada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.