BIH

EBRD odobrio kredit za BiH: Počinju veliki radovi na Koridoru 5C

Arhiv

S. NUMANOVIĆ

27.2.2018

Direktor „Autocesta FBiH“ Adnan Terzić toplo je pozdravio odluku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) da se našoj državi dodijeli nešto više od 700 miliona eura koji bi u naredne dvije godine bili utrošeni u gradnju Koridora 5C.

Kako je jučer saopćeno iz sjedišta EBRD-a, BiH će dobiti novac za sedam dionica na ovom autoputu.

Pet dionica

Radi se o dionicama od Poprikuše ka Nemiloj kod Zenice, tunelu „Ivan“, konekciji od Mostara, ka jugu do tunela „Kvanj“, dijelu Koridora 5C od Karuše do tunela „Putnikovo brdo“ te dijelu autoputa koji od tunela „Ivan“ vodi prema Mostaru.

U RS je EBRD spreman kreditirati radove od Rudanke do Putnikovog brda te od Vukosavlja do Podnovlja.

Terzić u razgovoru za „Dnevni avaz“ kaže da se radi o kreditnim sredstvima, pod vrlo povoljnim uvjetima, u iznosu od 450 miliona eura koje dobiva FBiH te 250 miliona eura za RS.



Terzić: Poslana pisma finansijerima

- Ovo je finansijski odgovor međunarodne zajednice na usvajanje putarina. Mi smo se za ovakav sporazum borili mjesecima. Sada, kada je potpisan Memorandum o razumijevanju, EBRD kreće u realizaciju. A mi se odmah obraćamo drugim međunarodnim ustanovama za kreditiranje drugih dijelova Koridora. Već smo poslali pisma Evropskoj investicijskoj banci, ali i Kuvajtskom razvojnom fondu i mnogima drugima – ističe Terzić.

On je uvjeren da će na 450 miliona eura EBRD-a stići još toliko novca drugih međunarodnih finansijskih institucija. Najavljuje i zamah na Koridoru 5C.

- U Londonu je potpisan Memorandum o razumijevanju s predstavnicima BiH. To znači da EBRD odmah kreće u daljnje aktivnosti na realizaciji ovog dijela odobrenih sredstava - pojašnjava direktor „Autocesta FBiH“.

Centar Evrope

Dogovor o snažnijem finansijskom angažmanu EBRD-a u BiH potpisan je jučer u Londonu tokom samita ove finansijske ustanove i premijera s područja zapadnog Balkana.

Predsjednik EBRD-a Suma Čakrabarti (Chakrabarti) izjavio je da su odobreni projekti u BiH pripremani već duže vrijeme i da je zastoj bio uzrokovan političkim problemima.


Čakrabarti: Projekti ranije spremljeni

- S ovim putevima, BiH će se približiti mjestu kojem pripada – centru Evrope - istakao je on.

Zanimljivo je i da je Evropska komisija, koju je predstavljao generalni direktor Direkcije za proširenje (DG NEAR) Kristijan Danijelson (Christian Danielsson), najavila da je i ta institucija spremna podržati realizaciju dogovora EBRD-a i BiH bespovratnim sredstvima. On nije precizirao o kolikoj se sumi radi, ali je istakao da je do sada Brisel od 2015. godine poklonio 100 miliona eura za poboljšanje cestovne strukture u BiH.

Do sada uložena 2,1 milijarda eura  

Od početka svog djelovanja EBRD je u BiH uložio nešto više od 2,1 milijardu eura.

Kako je precizirano, ova evropska banka u našu je zemlju novac plasirala kroz 146 projekata. Na području šest država zapadnog Balkana, EBRD je plasirao više od deset milijardi eura, kroz 600 projekata. Jučer je najavljen pojačani angažman banke u naredne dvije godine u cijelom regionu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.