BIH

Svečano obilježen Međunarodni dan Civilne zaštite u Tuzlanskom kantonu

Ilustracija

Fena

27.2.2018

Svečanom sjednicom Kantonalnog štaba i Uprave civilne zaštite danas je obilježen Međunarodni dan Civilne zaštite - 1. mart.

Uz podsjećanje na značaj, v.d. direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Dragan Pelemiš kazao je da Civilnoj zaštiti u BiH narednom periodu slijedi usklađivanje zakonskih propisa i procedura i njihovom prilagođavanju propisima u Evropskoj uniji.

Premijer TK Jakub Suljkanović kazao je da je civilna zaštita danas društvu potrebnija zbog intervencija u situacijama koje su posljedica ekstremnih meteoroloških uvjeta.

- U slučaju potrebe vi ste prvi na terenu koji će pomoći onima u nevolji. S tim u vezi, želim vam se ovom prilikom još jednom javno zahvaliti za sve ono što činite kako bi pružili pomoć onima kojima je najpotrebnija - rekao je Suljkanović, te pohvalio angažman Civilne zaštite u okviru provođenja prošlogodišnje NATO-ove terenske vježbe otklanjanja posljedica katastrofe "Bosna i Hercegovina 2017".

Dan civilne zaštite bio je prilika da se istaknutim pojedincima i organizacijama za uloženi rad, zalaganje i ostvarene rezultate u zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća dodijele odgovarajuća priznanja i nagrade civilne zaštite.

Inače, 1. marta 1972. godine stupio je na snagu Statut međunarodne organizacije za civilnu zaštitu, internacionalni dokument s područja humanitarnog prava, koji je registriran pri Sekretarijatu UN-a, u skladu s Poveljom UN-a, saopćeno je iz Vlade TK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.