BIH

Povećana cijena električne energije za industrijske objekte u Federaciji

Fena

27.2.2018

Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK) dala je danas u Mostaru saglasnost na prijedlog cijene usluge javnog opskrbljivača za pružanje univerzalne usluge JP Elektroprivreda BiH d.o.o. Sarajevo, prema kojoj cijena električne energije za kategoriju kućanstva ostaje ista, dok će doći do poskupljenja od 3,6 posto za kupce prve tarifne grupe s priključnom snagom većom od 23 kilovata.

Na konferenciji za novinare predsjednik FERK-a Jasmin Bešo pojasnio je kako se poskupljenje odnosi na industrijske objekte kod kojih je priključna snaga iznad 23 kW.

- Za domaćinstva nema povećanja cijene električne energije, dok je u kategoriji ostala potrošnja prva tarifna grupa prosječna tarifna cijena povećana za 3,6 posto. Što se tiče potrošnje druge tarifne grupe, prosječna cijena električne energije smanjena je za 0,71 posto, a u petoj tarifnoj grupi došlo je do smanjenja cijena za 0,56 posto - kazao je Bešo.

Dodao je kako to u praksi znači da će doći do pojeftinjenja za kupce s priključnom snagom manjom od 23 kW, poput frizerskih salona, piljara, kafića i drugih malih potrošača koji imaju malu instaliranu snagu.

Kada se u obzir uzmu sve promjene cijene po pojedinim kategorijama, došlo je do prosječnog poskupljenja električne energije od 1,14 posto.

Cijene će se početi primjenjivati od 1. aprila ove godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.