BIH

Mesić za Avaz.ba: Objasnio sam gradonačelniku zašto ne mogu primiti nagradu "Počasni građanin Sarajeva"

Piše: S.KURT

27.2.2018

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić obavijestio je gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skaku da neće primiti nagradu „Počasni građanin Sarajeva“. 

Mesić je u razgovoru za "Dnevni avaz" istaknuo kako je iz medija saznao da je kandidiran, te i da su ga članovi Komisije za izbor i imenovanja izabrali za ovu nagradu, a što je sutra trebalo odobriti Gradsko vijeće.

- Ja iz oficijelnih izvora ne znam ništa. Čekao sam da dobijem nekakvu informaciju. I nisam je dobio - kazao je Mesić.

On objašnjava da je odbio nagradu iz principijelnih razloga.

- Ja sam za Sarajevo dosta vezan i dok god budem mogao zalagat ću se za BiH – dodaje Mesić.

Ističe kako je shvatio iz medija da je „procedura bila malo čudna“.

- Ovdje se radi o različitim filmovima, s jedne strane je nobelovac, književnik sa svjetskom afirmacijom, i odjednom je on odbijen, a meni se dodjeljuje nagrada. U tom smislu sam pisao gradonačelniku. S njim sam imao kratak telefonski razgovor. Pokušao mi je objasniti proceduru. Ja sam mu rekao da nisam ni znao da sam kandidiran. Gradonačelnik mi je rekao da je to sklop okolnosti. Uglavnom, objasnio sam da u ovim uvjetima ne mogu prihvatiti nagradu – objasnio je Mesić.

 Vijećnici Gradskog vijeća Sarajeva sutra bi trebali odlučivati o dobitnicima najprestižnijih i najvećih nagrada Grada.

Između ostalog, na dnevnom redu je odluka o dodjeli priznanja "Počasni građanin Sarajeva" i "Plakete Grada Sarajeva".

Komisija za izbor je, podsjećamo, najprije sa sedam glasova "za" Gradskom vijeću namjeravala uputiti prijedlog prema kojem bi dobitnik ovogodišnje titule "Počasni građanin Sarajeva" trebao biti turski pisac, nobelovac Orhan Pamuk.

Odluka je ubrzo promijenjena, zbog, kako je navela Naša stranka, sugestije članova SDA, zbog njegovih stavova o Armenima i Kurdima, te protivljenja politici turskog predsjednika Erdoana.

Tada nam je rečeno i da je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka predložio da se, umjesto Pamuku, priznanje dodijeli nekadašnjem hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.