BIH

Crnadak i Darmanović: Veoma dobra saradnja BiH i Crne Gore u EU integracijama

Fena

27.2.2018

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak danas se u okviru bilateralne posjete Crnoj Gori sastao s ministrom vanjskih poslova te zemlje Srđanom Darmanovićem, s kojim se složio da je saradnja između BiH i Crne Gore u procesu evropskih integracija vrlo dobra, te da je potpisanim Sporazumom o saradnji u procesu evropskih integracija dat novi impuls za uspješnu saradnju u ovoj oblasti. 

Rečeno je da su institucije BiH u više navrata razmjenjivale iskustva s institucijama Crne Gore u vezi s pitanjima koja se tiču evropskih integracija, među kojima je davanje odgovora na Upitnik Evropske komisije, koji će BiH sutra predati Žan-Klodu Jankeru (Jean-Claude Juncker) u Sarajevu.

Govoreći o ekonomskim odnosima, Crnadak je rekao da, iako je vanjskotrgovinska razmjena između dvije zemlje u 2017. godini bila mnogo uspješnija nego prethodnih godina, Crna Gora ipak nije među najznačajnijim vanjskotrgovinskim partnerima BiH, što, imajući u vidu dobrosusjedske odnose, ostavlja dosta prostora za napredak.

Ocijenio je da limitirajući faktor u većoj ekonomskoj razmjeni i saradnji čini i nedovoljno razvijena saobraćajna infrastruktura, te istaknuo važnost nastavka aktivnosti na saobraćajnom povezivanju, i to kroz modernizaciju puta Sarajevo - Šćepan Polјe - Podgorica i želјezničke pruge Nikšić - Čaplјina, čime bi se povećala iskoristivost luke Bar i osigurao brži izvoz roba iz Bosne i Hercegovine.

Ministri su istaknuli da bi za obje zemlje od velikog značaja bila izgradnja Jadransko-jonske autoceste i plinovoda, te da bi u budućnosti fokus saradnje između dvije zemlje trebao biti turizam, prehrambena industrija, građevinarstvo i energetika.

Konstatirano je da su bilateralni odnosi između BiH i Crne Gore izuzetno dobri i prijateljski, te da je dobra dinamika susreta na visokom nivou odraz zajedničkog nastojanja za intenzivniju saradnju.

Istaknuto je da obje države smatraju odnose sa susjedima strateškim prioritetom u svojim vanjskim politikama.

Također, razmijenjena su mišljenja o unutrašnjopolitičkoj situaciji u obje države, budući da je ova godina izborna godina i za BiH i za Crnu Goru.

Crnadak je naglasio opredijeljenost BiH za daljnje jačanje regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šestorke (WB6) i nastavak provođenja aktivnosti, čiji je cilj unapređenje političkog dijaloga, regionalne saradnje i vođenje politike dobrosusjedstva.

Izrazio je zadovoljstvo posvećenošću Evropske unije evropskom putu BiH i Zapadnog Balkana i jasnom porukom nove Strategije EU kojom je potvrđena evropska budućnost Zapadnog Balkana i pristup mjerenja napretka svake zemlje na temelju individualnih postignuća i na temelju ispunjavanja kriterija.

Bilateralna posjeta Crnoj Gori realizirana je s ciljem jačanja sveukupnih bilateralnih odnosa između dvije države i unapređenja saradnje u procesu evropskih integracija, te se Crnadak sastao i s predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, predsjednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem i predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.