BIH

Huskić za Avaz.ba: Apelirat će na sve aktere da zajednički rade na pronalasku rješenja, ne mislim da će ga i ponuditi

Huskić: Dio regionalne posjete

E. MASLO

27.2.2018

Politički analitičar Adnan Huskić za Avaz.ba rekao je da je sutrašnja posjeta najviših dužnosnika EU BiH dio sveukupne posjete zemljama zapadnog Balkana.

- Ovo je dio regionalne posjete, ali i prilika da se "podeblja" čitava Strategija EU za zapadni Balkan, da se pokaže da Evropska unija i Evropska komisija, koja je autor Strategije, ozbiljno shvataju proces proširenja i sada pokušavaju malo da ga prošire i dinamiziraju - kazao je Huskić.

Ovu posjetu moramo staviti u diplomatski kontekst u kojem će se ona dešavati, dodao je. 

- Ne očekujem ništa spektakularno u tom smislu. Sve je to dosta optimistično poredano. Pa čak i ta 2025. za one koji su naprijed u procesu pridruživanja, još uvijek je na nivou liste želja. A kako će se stvari razvijati, zavisi dosta od nas - rekao je on.

Istaknuo je da su svi sudionici svjesni pozicije BiH.

- Činjenica je da je BiH u ovoj strategiji pozicionirana dosta loše, što nije nerealan pregled situacije. Naprotiv, vrlo dobro predstavlja onu situaciju u kojoj se BiH nalazi i s pravom smo stavljeni, zajedno s Kosovom, na začelje država koje se kreću ka EU. Mislim da će od naših zvaničnika biti dosta riječi o tome da BiH može ostvariti bolji rezultat, dok će od evropskih zvaničnika biti naglašeno da BiH mora biti funkcionalnija država, da se ozbiljnije mora uhvatiti u koštac sa svim identificiranim problemima. Imamo zarobljenu državu sa sveprisutnom korupcijom, te će sigurno biti rečeno da je neophodna organizirana borba protiv kriminala, reforma pravosuđa i slično - rekao je Huskić.

Podsjetio je da se ova posjeta dešava u trenucima kad se privodi kraju diskusija oko izmjena Izbornog zakona. Kako je rekao, sigurno će apelirati na sve aktere da zajednički rade na pronalasku rješenja, a ne vjeruje da će ga sutra i ponuditi.

- Bit će sigurno govora o izmjenama Izbornog zakona. Ne vjerujem da će evropski zvaničnici niti Han, niti Junker, Mogerini, ili bilo ko sugerirati šta su rješenja, ali mislim da će potcrtati potrebu da se dođe do određenog rješenja. Ne mislim da će bilo ko od zvaničnika sugerirati pravac u kojem se mora ići. Čak i ako se postavi pitanje da oni stanu na jednu od strana, ne smijemo zaboraviti činjenicu da postoje validne tri presude Evropskog suda za ljudska prava. No, ako se i čuje da oni favoriziraju jednu stranu ili jedan način da se riješi ovaj problem, možda će reći prvo riješite ovo što zahtijeva reforma Ustava, a što je Ustavni sud u slučaju Ljubić odlučio - onda nam i treba biti jasno kakav je stav EU po tom pitanju, pa se trebamo tim i rukovoditi - kazao je Huskić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.