BIH

Vozači oprez: Saobraćaj se odvija po mjestimično zaleđenim i klizavim kolovozima

Avaz.ba

28.2.2018

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta za teretna vozila s prikolicom i šlepere na snazi je zabrana saobraćaja na magistralnom putu M-5 Ripač - Vrtoče, a za vozila preko 3,5 tone na regionalnom putu R-419 Mihalji - Blidinje.

Na putnom pravcu Foča - Gacko, preko prijevoja Čemerno, obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila, piše u izvještaju BIHAMK-a.

Jak vjetar stvara snježne nanose na putnim pravcima: Livno - Kupres, Šujica - Tomislavgrad i Bosansko Grahovo - Livno.

Na magistralnom putu M-14 Bihać - Bosanska Otoka upozoravamo na smanjenu vidljivost zbog magle.

Na dionicama u višim predjelima mjestimično ima ugaženog snijega, a zbog niskih temperatura na svim putnim pravcima prisutna je poledica.

Na snazi su zimski uvjeti vožnje, pa u skladu s tim dolazi do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prijevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uvjeta za sigurno saobraćanje. Također, u slučaju potrebe, autobusi i teretna vozila moraju imati lance na pogonskim točkovima na planinskim prijevojima.

Ekipe putne operative nalaze se na terenu, ali zbog izrazito niskih temperatura usporeno je djelovanje posipnog materijala. Vozače savjetujemo da voze maksimalno oprezno, da vožnju prilagode trenutnom stanju na putevima i da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje zakonski obavezno za sve kategorije vozila.

Na autoputu A-1, dionici Sarajevo zapad - Lepenica, zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban-Brdo, saobraćaj je u desnoj cijevi tunela Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. Molimo vozače da na ovoj dionici autoputa voze smanjenom brzinom.

Zbog zimskih uvjeta vožnje u Hrvatskoj obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 7,5 tona na graničnim prijelazima Izačić i Velika Kladuša.

Na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.