BIH

Iz FHMZ-a za Avaz.ba: Cijela BiH u debelom minusu, u nekim krajevima bit će još snijega

Piše: A. S.

28.2.2018

- Građani Bosne i Hercegovine trebaju se strpjeti još dva dana. I sutra će biti prohladno vrijeme, nakon čega će se živa u termometru polako dizati iznad nule. Jutros u sedam sati najviše snijega izmjereno je na Bjelašnici - 190 centimetara, a nakon toga slijede Bihać sa 105, Ivan-sedlo 62, Han-Pijesak 52, Sanski Most 49 centimetara... Na Bjelašnici je jutros izmjeren -21 stepen, u Livnu -15,  na Ivan-seldu i u Bugojnu -13, Sarajevu -11, Zenici i Tuzli -10, Širokom -7, Grudama -6, Mostaru -4... – kaže za Avaz.ba Ismira Ahmović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Ona je dodala za naš portal da će i tokom dana biti slično vrijeme, a da bi već sutra snijeg trebao polako prelaziti u kišu.

I u četvrtak minusi

- Poslije podne i u večernjim satima bit će snijega. U Hercegovini će postepeno doći do prelaska snijega u kišu. Krajem dana, i u Bosni snijeg postepeno prelazi u kišu. Jutarnje temperature od -17 do -11, na jugu od -7 do -1, a dnevne od -4 do 1, na jugu od 2 do 6 stepeni – kaže Ahmović.

Drugog dana marta, prema riječima Ahmović, očekuje se oblačno vrijeme s kišom. 

- Kiša se ponegdje može lediti u dodiru s tlom. U jutarnjim satima i dio prijepodneva ponegdje na sjeveru i sjeverozapadu Bosne sa susnježicom ili snijegom. To se odnosi na Krajinu i područje Banje Luke. Intenzivnije padavine na istoku i jugoistoku Hercegovine. Jutarnje temperature od -5 do 1, na jugu od 2 do 6, a dnevne od -1 do 5, u Hercegovini i na jugozapadu Bosne do 6 do 10 stepeni – kaže Ahmović.

Prijatno za vikend

Zanimalo nas je vrijeme za vikend. Ahmović kaže da će temperature biti slične onima od petka, ali da će mnogi imati priliku da dan provedu na otvorenom, gdje bi trebalo biti ugodno.

- U Hercegovini se očekuje kiša u jutarnjim i večernjim satima, ali će tokom dana biti prijatno. Na sjeveru i sjeverozapadu Bosne slab snijeg u prvom dijelu dana. U ostatku dana mnogo bolje. Jutarnje temperature od -1 do 3, na jugu od 5 do 10, a dnevne od 2 do 8, na jugu od 10 do 4 stepena – kazala je Ahmović. 



Trodnevna prognoza za veće gradove BiH

U Srbiji najavljuju crveni meteoalarm

Republički hidrometeorološki zavod Srbije proglasio je jučer žuti meteoalarm za cijelu ovu, nama susjednu, državu, koji ukazuje na potencijalno opasno vrijeme.

Međutim, meteoalarm će biti upaljen i u srijedu i četvrtak, ali će od danas biti prvo narandžaste, zatim i crvene boje, što znači da će vrijeme biti vrlo opasno.

U BiH je trenutno na snazi - narandžasti meteoalarm, kao i u većem dijelu susjedne Hrvatske. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.