BIH

Gradsko vijeće: Plaketa počasnog građanina Sarajeva bit će dodijeljena Stjepanu Mesiću

Piše: N. M.

28.2.2018

12.15 Vijećnici su usvojili i odluku da se plaketa dodijeli i Vladi Ragužu, prof. dr. Kurtu Kalcheru, te Kulturnom Centru "Kralj Fahd".

Nagrada "Graham Bamford" će biti dodijeljena Kenanu Ćuburi i Irhanu Foči.

12.00 Vijećnici su usvojili odluku da se Plaketa počasnog građanina Sarajeva dodijeli Stjepanu Mesiću, iako je on to ranije odbio.

Za ovu odluku glasala su 23 vijećnika.

11.30 Ivica Šarić, zamjenik gradonačelnika, kazao je da je sramota da jedna plemenita i časna nagrada dođe u ovakvu situaciju.

- Zamolio bih da malo razmislimo. Žao mi je što je Mesić dobio dezinformaciju da će on primiti nagradu koju smo nekom oduzeli. Trebamo razmisliti malo. Mesić će sigurno primiti nagradu. Skidanjem sa dnevnog reda, dat ćemo hranu svima koji se ne slažu s Mesićevom politikom od 92. pa na ovamo - kazao je Šarić. 

Velija Katica kazao je da Orhan Pamuk ne zaslužuje ovu plaketu. Pročitao je i pismo "Buybooka", u kojem je navedeno da nobelovac Orhan Pamuk dolazi krajem marta u naš grad te da bi bilo zgodno da mu se tada uruči i počasna nagrada.

11.00 Trenutno se raspravlja o dodjeli Plakete Stjepanu Mesiću. Vijećnici iz klubova koji nemaju svoje članove u Komisiji za izbor i imenovanja traže objašnjenje o proteklim sjednicama.

Zanimljiv je bio komentar vijećnika Naše stranke Nihada Uka, koji je pitao "koji ćemo mehanizam prisile napraviti Mesiću da prihvati plaketu, jer je javno rekao da neće prihvatiti priznanje".

Vijećnik Vedran Dodik je pitao "ako je Stjepan Mesić rekao da je ne želi prihvatiti, zašto mi o tome raspravljamo?".

- Jučer smo primili jedan šamar, raspravom ćemo danas primiti i drugi - dodao je Dodik.

Nihad Uk kaže da će najmanja šteta za grad biti ako povučemo tačku.

- Učinili smo veliku bruku, prvo s gospodinom Pamukom, zatim s ovim jučer, zar nam treba i treći šamar - dodao je Uk.

Predsjednik Komisije za izbor i imenovanje Velija Katica tvrdi da Vijeće tek danas odlučuje o tome, te da ga sve poruke koje je uputio Stjepan Mesić medijima, a u kojima je rekao da nagradu ne želi primiti, ne interesiraju.

10.00 Počela je 12. redovna sjednica Vijeća Grada Sarajeva, koja se održava u Vijećnici. Na dnevnom redu je Prijedlog odluke o dodjeli priznanja "Počasni građanin Sarajeva" Stjepanu Mesiću, iako je on jučer odbio primiti priznanje.

Također, Vijeće će raspravljati i o dodjeli priznanja "Plaketa Grada Sarajeva" Vladi Ragužu i prof. dr. Kurtu Kalcheru.

U toku je desetominutna pauza, jer članovi Komisije za statut i akte razmatraju uvrštavanje tačke dodjela "Plaketa Grada Sarajeva" Centru "Kralj Fahd". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.