BIH

Ohrabrujuće poruke Junkera, sramotno je što je Upitnik predat, a da poslanici ne znaju šta je to odgovoreno

S. Saletović/Avaz.ba

E. Ma.

28.2.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak komentirao je današnju posjetu zvaničnika EU.

Kazao je da je predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean Claude Juncker) donio ohrabrujuće poruke. 

- To su sve evropske poruke, da se okrenemo budućnosti, da radimo zajedno, da prihvatamo evropske vrijednosti kako bi BiH što prije ušla u EU - rekao je Čolak.

Dodao je da je jasna poruka da BiH mora krenuti naprijed, a posebno je istaknuo Junkerove riječi o izbornim zakonodavstvom u BiH. 

- Jedan od osnovnih uvjeta je da naredne izbore dočekamo s novim zakonodavstvom da bi mogli da provedemo izborne rezultate ili u suprotnom slijedi ozbiljan zastoj na evropskom putu - kazao je Čolak. 

Predsjedavajuća Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević istaknula je da je Junker na diplomatski način rekao ono što svi znaju, a to je da evropske perspektive BiH nema bez političke stabilnosti BiH.

- Vladavina prava je obaveza svih. Bez vladavine prava nema evropskog puta, a borba protiv kriminala i korupcije je njen temelj - rekla je Pandurević.

Šef Kluba poslanika SDP-a BiH u PDPS BiH Saša Magazinović istaknuo je da je Junker ponovio poruke iz nedavno predstavljene Strategiji Evropske komisije za zapadni Balkan. 

- U EU ne možemo ne poštujući evropske vrijednosti. S vrijednostima iz 16. stoljeća, podjelama i nacionalizmom nemamo šta tražiti u EU - potcrtao je Magazinović.

On smatra da je sramotno da je Upitnik predat, a da poslanici ne znaju šta je to odgovoreno.

- Ja ne znam da li je moralo biti saglasnosti Parlamenta, ali nedopustivo je da Parlament potpuno bude isključen iz evropskih integracija. Oni se ponašaju kao da dvije-tri porodice ulaze u EU, a ne bh. društvo, jer oni između te dvije-tri porodice kriju informacije o tome. Ni Parlament ni Komisija za evropske integracije nema informaciju šta je sve sačinjeno u odgovorima, pa samim tim ne zna ni javnost. Trebali smo znati sadržaj, a ne da se snalazimo privatno – kazao je Magazinović.

Šef kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u PSBiH Staša Košarac kazao je da današnje obraćanje Junkera nije historijsko, ali da jeste značajan događaj.

Kako je rekao, svih ovih godina svjedočili smo tome da proces EU integracija ima "različite vrste prevoda", koji su nekad veoma maksimalistički u kontekstu centralizacije vlasti te integriranja dijela međunarodne zajednice s onima koji BiH žele vidjeti isključivo kao unitarnu i centraliziranu zemlju.

- Postoje različiti prevodi "jednog glasa" iz BiH. Mi iz Republike Srpske (RS) bit ćemo vrlo oprezni kada je u pitanju jedan glas iz BiH, potvrđujući našu opredijeljenost da jesmo za EU, ali ono što je značajno i korisno za sve u BiH i evropski put je maksimalno poštivanje mehanizma koordinacije - istakao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.