BIH

Sa 94 godine Fata Korić glumi i voli zapjevati

Korić: Život protkan muzikom i scenom

B. GRGIĆ

28.2.2018


Fata Korić, vitalna Gradiščanka, s lakoćom na plećima nosi 94 godine, a prema njenom izgledu reklo bi se da je mlađa barem jednu deceniju. Fatin život ispreplitan je brojnim zanimljivostima, a mahom je protekao u pjesmi i glumi. Još kao djevojčica nastupala je u glumačkim i pjevačkim grupama tadašnjih kulturno-umjetničkih društava. Zavoljela je scenu, iako to tada nije bilo svojstveno djevojčicama ili djevojkama. 

Brojne pobjede

- Tada sam odbacila sve predrasude i učestvovala u glumačkim i pjevačkim trupama. Vježbala sam uporno i igrala brojne uloge, što su mnogi u to vrijeme smatrali nepristojnim. Ali, sigurna sam da su me gluma i pjesma održale vitalnom cijeloga života – govori Korić, te dodaje da i danas voli zapjevati.

Fata potječe iz dobrostojeće gospodske porodice. Njen otac Mujo družio se s protom Dušanom Subotićem koji je u više navrata bio poslanik u Skupštini Kraljevine Jugoslavije, te s bogatim Hakif-begom, opjevanim u sevdalinkama.

- Išla sam na časove muzike kod vrsnog pedagoga Branka Smiljanića, inače oca operne dive Radmile Smiljanić. Moja omiljena pjesma bila je „Okreni se niz đul-baštu“ – kaže Fata.

Njena prva uloga bila je u predstavi „Rasemin sevdah“, a tada je bila 16-godišnja veoma talentirana glumica.

- Uskoro je uslijedila uloga u „Hasanaginici“, a kasnije je bilo sve lakše. Istovremeno sam nastupala i na muzičkim festivalima i pobjeđivala. U Staroj Gradišci, u Hrvatskoj, pobijedila sam na festivalu „Prvi glas“. Bila sam tada na vrhuncu karijere – prisjetila se s osmijehom.

Ostala udovica

Bogatu i uspješnu karijeru Fata Korić morala je prekinuti u 32. godini. Ostala je udovica, morala je voditi brigu o djeci.

- Odgojila sam četvero djece. Svi su danas uspješni. Žive od Danske, preko Finske, do Bosanske Gradiške - kaže Fata.

Ova krepka starica nedavno je stala i pred kamere, snimajući kadrove za dokumentarni film o proti Dušanu Subotiću. Do detalja se prisjetila druženja njenog oca Muje i prote.


Dobila nagradno bolovanje

Korić je radila u nekadašnjem tekstilnom gigantu „Triko“. Kada je pobijedila na festivalu u Staroj Gradišci pjevajući sevdalinke, prišao joj je tadašnji ljekar Esad Pračić.

- Fato, čestitam, dobit ćeš od mene nagradu - deset dana bolovanja, kako bi mogla nesmetano pjevati. To što ti radiš melem je za dušu - rekao joj je tada Pračić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.