Dobre vijesti o mališanima koji su na liječenju

Asmir pušten kući, Arslan počeo s drugom hemoterapijom

N. MANJURA
28.02.2018 16:53

Foto: Asmir i Arslan: Oporavak ide dobro

Mališan Asmir Murtić, rođen u maju prošle godine, jučer je sa Pedijatrijske klinike u Sarajevu otišao kući. Rođen je sa srčanom manom, a nakon dvije operacije i liječenja nalazi su pokazali da se sakupljanje vode u tijelu smanjilo, kazao nam je njegov otac Nesib.

- Hvala Bogu, idemo konačno kući. Ljekari su nam kazali da se Asmiru i dalje treba davati samo monogena hrana. Kontrola je zakazana za 5. mart, kada ćemo znati hoće li moći jesti i ostalu hranu ili će mu produžiti konzumiranje ove – rekao je Murtić.

Inače, jedna kutija monogene hrane koja je ovoj bebi dovoljna za samo dva dana košta 125 eura, a da stvar bude gora, ne može se nabaviti u BiH.

Dobre vijesti jučer su stigle i iz Turske, s klinike „Acibadem“, gdje se liječi osmomjesečni Arslan Kulačić, koji ima tumor na mozgu. Nakon što su nalazi pokazali napredak, mališan je počeo s drugom hemoterapijom.

- Naš maleni lav je za nepuni mjesec narastao tri centimetra i dobio skoro pola kilograma, što je veliki napredak. On i dalje ima trzaje rukama i nogama, ali ljekari kažu da to nije zabrinjavajuće. Narednih pet dana svakodnevno će primati hemoterapiju s kraćim pauzama u toku dana – kazao je Arslanov otac Sabahudin Kulačić.

Dalal na četvrtoj terapiji

  • Malena Dalal je na liječenju u Njemačkoj
    Malena Dalal je na liječenju u Njemačkoj

Edina Suljić, tetka malene Dalal Omerović, oboljele od najtežeg oblika leukemije, a koja se nalazi na liječenju u Njemačkoj, kazala nam je da ona danas kreće s četvrtom hemoterapijom, koja je i najjača do sada.

- Krvna slika joj se sporo popravlja i zbog toga se malo duže čekalo s ovom hemoterapijom. Njoj će biti urađeni dodatni pregledi prije samog priključenja na hemoterapiju – rekla je Suljić.

NA VRH