BIH

Filandra: Socijalni rad uključiti u sve segmente poboljšanja kvalitete života

Fena

28.2.2018

Dekan Fakulteta političkih nauka Univerzitata u Sarajevu Šaćir Filandra danas je na konferenciji "Socijalni rad u zdravstvu" ukazao na potrebu da se socijalni rad uključi vrlo aktivno u sve segmente poboljšavanja, održavanja i saniranja osoba koji dođu u neko stanje zdravstvenih potreba. 

Konferencija je okupila brojne stručnjake iz oblasti socijalnog rada i zdravstva, a cilj joj je bio promišljanje prisutnosti aspekta socijalnog rada u kontekstu zdravstvenih usluga.

- Trebamo se fokusirati na preventivne aspekte u zdravstvu. U tom smislu mislim da se suvremena medicina rekonceptualizira i da se više fokusira na zdravog čovjeka. Kada se oboli onda je malo kasno, pa te aspekte čuvanja, prevencije i poboljšavanja zdravlja kroz različite psihosocijalne tretmane, vježbe, kroz harmonizaciju društvenih odnosa, obiteljskih odnosa, kroz funkcionalizaciju korisnika usluga i davaoca usluga, smatram najbitnijim - izjavio je Filandra.

Izvršni direktor Udruženja "Narko NE" Amir Hasanović istakao je dosadašnji doprinos socijalnih radnika u zdravstvu s akcentom na razvoj održivih modela prevencije svih oblika ovisnosti i ovisničkih ponašanja.

- Posljednjih 16 godina razvijamo praktične pristupe prevencije ovisnosti i unapređenja zdravlja. Na taj način podržavamo djecu i mlade i govorimo im kako da se nose s raznim izazovima prilikom odrastanja - rekao je Hasanović.

Jedan od najvećih izazova je internet s obzirom na to da, kako kaže, 99 posto mladih između 13 i 17 godina svakodnevno koriste internet i to prije svega zbog dopisivanja sa prijateljima, slušanja muzike i igranja igrica. Također, i sportske kladionice među mladima predstavljaju ovisnost pored već učestalih ovisnosti o psihofizičkim supstancama.

Kako je rečeno, iz navedenih razloga od izuzetne je važnosti angažman socijalih radnika i ustanova u radu sa mlađom populacijom, te su na konferenciji "Socijalni rad u zdravstvu" mapirani dosadašnji izazovi socijalnih radnika u zdravstvu.

- Značaj konferencije ogleda se u činjenici da se profesija socijalnog rada u zdravstvu uspješno primjenjuje više od jednog stoljeća. Međutim, tome se dovoljna pažnja ne posvećuje na području BiH, jer do sada nisu organizovana nikakva istraživanja a niti konferencije - kazala je asistentica na Odsjeku socijalni rad Fakulteta političkih nauka Anida Dudić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.