BIH

Mesić za "Avaz": Doveden sam u tešku poziciju za koju nisam nimalo kriv

S. KURT

28.2.2018

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić bio je u dilemi kako komentirati odluku Gradskog vijeća Sarajevo da mu se ove godine dodijeli plaketa „Počasni građanin Sarajeva“.

Mesić je ovih dana obavijestio gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skaku da odbija to priznanje, prije svega zato što je za nominaciju čuo iz medija, ali i zbog činjenice što je najprije za ovo priznanje nominiran turski pisac, nobelovac Orhan Pamuk, pa potom Mesić.

Teška pozicija

- Doveden sam u tešku poziciju, a za koju nisam nimalo kriv. I dalje mislim da su me trebali obavijestiti da sam nominiran za to visoko priznanje. Morao sam bilo šta znati. Ako se o meni raspravlja, bio bi red da ja znam. Za mene bi i nominacija bila velika čast – kazao je Mesić za "Avaz".

On podsjeća da mu je, nakon što je saznao da je Pamuk nominiran, pa nominacija poništena, bilo nezgodno.

- Čekao sam da mi se neko pismenim putem obrati iz Sarajeva. Kada sam saznao za Pamuka, bilo mi je nezgodno. Mi pripadamo različitim sferama – veliki nobelovac i političar. Sad mislim da bi bilo najzgodnije da se iz svega povučem i zahvalim. Treba vidjeti kako iz ovoga napraviti strategiju izlaska – kaže Mesić.

Odluka donesena

On dodaje kako bi bilo možda najzgodnije da se ove godine plaketa „Počasni građanin Sarajeva“ ne dodijeli nikome. Podsjećamo ga da je Gradsko vijeće već donijelo odluku.

- I, šta sad?! Pa, ne znam. To ćemo, što bi rekli ovi današnji političari, rješavati u hodu! Oni koji ništa nisu krivi su građani Sarajeva – dodaje na kraju.

Mesić očekuje da mu tokom dana stigne obavijest da je dobitnik nagrade.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.