BIH

Čović i Izetbegović raspoloženi, nabacili jedan drugom

Vijesti.ba

28.2.2018

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović bili su izuzetno raspoloženi na današnjoj ceremoniji predaje odgovora na Upitnik Evropske komisije.

Kako su zabilježile kamere N1, danas među članovima Predsjedništva BiH vlada odlična atomosfera. U društvu Ivanića, Izetbegović i Čović "nabacili" su jedan drugom, pišu Vijesti.ba. 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na zvaničnoj ceremoniji u Sarajevu danas su uručili predsjedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru (Jean-Claude Juncker) odgovore na Upitnik Evropske komisije za pripremu Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

Bh. lideri nazvali su čin predaje odgovora na Upitnik važnim korakom u procesu približavanja BiH članstvu u Evropskoj uniji, a priprema i usaglašavanje tih odgovora predstavljali su najkompleksniju fazu u dosadašnjem procesu ispunjavanja obaveza iz evropske agende.

U procesu odgovaranja na Upitnik učestvovalo je 1.100 različitih institucija sa svih nivoa vlasti. Upitnik upućen BiH sadržavao je 3.242 pitanja, te 33 poglavlja pravne stečevine EU, a komesar Han (Hahn) uručio ga je 9. decembra 2016. godine predsjedavajućem Zvizdiću.

Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo analitički je instrument politike proširenja EU koji Evropska komisija koristi da bi ocijenila spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju Uniji.

Video atmosfere među članovima Predsjedništva BiH možete pogledati OVDJE.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.