Predsjednik RS

Dodik: FBiH posjeduje ogromnu količinu naoružanja

Srna
28.02.2018 16:29

Foto: Dodik: Neodgovorna odluka

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je aktuelno Predsjedništvo BiH promijenilo odluku o uništavanju dijela naoružanja u Federaciji BiH, tako da u ovom entitetu trenutno, između ostalog, postoji i više od sto haubica koje mogu u svako vrijeme biti upotrijebljene.

- Predsjedništvo BiH je 2015. godine promijenilo ranije donesenu odluku u vezi s programom 'Opremi i obuči' o uništavanju značajne količine naoružanja i vojne opreme u FBiH i novom odlukom izuzelo od uništenja dio naoružanja - rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je istaknuo da su sve podvale koje se čine s pričama o paravojsci i "strašnom naoružavanju" policije RS u funkciji da se sakrije ogromna količina oružja koju posjeduje FBiH.

- Predstavnici Saveza za promjene, ojačavajući bosansku liniju i izdajnički se odnoseći prema RS, donijeli su odluku da se ne uništi oružje iz programa 'Opremi i obuči' u FBiH - naveo je Dodik.

On je podsjetio da je odluka o uništavanju tog naoružanja donesena 2010. godine kada je član Predsjedništva bio Nebojša Radmanović, a predsjedavajući Haris Silajdžić.

Tadašnjom odlukom, pojasnio je Dodik, više od 30.000 pušaka, 105 haubica i drugog oružja Armije RBiH trebalo je biti uništeno.

- Silajdžić je potpisao tu odluku. Kasnije je tadašnji ministar odbrane BiH Selmo Cikotić napravio izvršno rješenje i dao nalog da se sve uništi. Uništena je određena količina pušaka, a nije uništena nijedna haubica - istaknuo je Dodik.

Predsjednik Dodik napomenuo je da postoje dokumenti u kojima se vidi da je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić propustio da spriječi donošenje odluke o izuzimanju od uništenja naoružanja.

- To je jedna neodgovorna odluka i o tome trebamo pričati. Sada negdje u FBiH postoji sto i nešto haubica koje su spremne i mogu biti upotrijebljene za 'ne daj bože' - upozorio je predsjednik RS.

Tagovi

Milorad Dodik
NA VRH