BIH

Magazinović: Vlast se ponaša kao da dvije-tri porodice ulaze u EU

S. D.

28.2.2018

Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH konstatirao je nakon današnjih poruka predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera (Jean-Claude Juncker) u Parlamentu BiH, da je Junker ponovio poruke iz nedavno predstavljene Strategije Evropske komisije za zapadni Balkan.

- U EU ne možemo ne poštujući evropske vrijednosti, ne možemo tamo sa vrijednostima iz 16. vijeka, i podjelama i nacionalizmom nemamo šta tražiti u EU. S druge strane, veoma je važna i jedna od jačih Junkerovih poruka da politika u BiH treba raskrstiti sa kriminalom - kazao je Magazinović novinarima u Sarajevu.

Naglasio je i da je današnji dan značajan za evropski put BiH, ali "da je daleko od toga da se proglašava historijskim".

- Naši vlastodršci će ovo vjerovatno proglasiti još jednim uspjehom, a ne smije se zaboraviti da su duže od godinu odgovarali na pitanja. Trenutak jeste vrlo važan, ali daleko je od toga da je ovo neki historijski uspjeh, jer su zemlje iz susjedstva odgovorile na Upitnik za dva-tri mjeseca, a nama je trebalo duže od godinu. Vrlo brzo ćemo svjedočiti tome da ćemo dobiti upite da pojasnimo neke od odgovora na naša pitanja, između ostalog, koliko tačno BiH ima stanovnika. Pošto su oni tamo poslali neka tri odgovora, pa da oni valjda izaberu koliko BiH ima stanovnika – kazao je Magazinović.

On je rekao i da je Parlament BiH bio potpuno isključen iz procesa evropskih integracija u kontekstu odgovora na Upitnik.

- Vlasti u BiH se ponašaju kao da u EU ulazi jedna, dvije ili tri porodice, a ne čitavo bh. društvo, jer su oni između te dvije-tri porodice krili sve informacije o tome. Ni Parlament ni Komisija za evropske integracije BiH nisu imali informacije o tome šta se navodi u odgovorima, a nije znala ni javnost - dodao je Magazinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.