BIH

Dan nezavisnosti u Bugojnu: Žalosno je što se 22 godine nakon rata rješavaju boračka pitanja

Az. M.

1.3.2018

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima - poginulim borcima i antifašistima iz proteklih ratova u našoj zemlji od brojnih boračkih delegacija, delegacija političkih stranaka, građana i Općine, u Bugojnu je obilježen 1. mart, Dan nezavisnosti BiH.

Ispred Centralnog šehidskog spomen-obilježja, u bugojanskom Spomen-parku poginulim braniocima Bugojna i BiH, na početku se obratio načelnik općine prof. Hasan Ajkunić. Osvrnuo se na značaj obilježavanja ovog značajnog datuma u historiji naše zemlje. Založio se i za obilježavanje značajnih datuma iz naše historije na masovan način i sa mjesta na kojem je organizirana ova manifestacija, iz spomen-parka i Centralnog šehidskog spomen-obilježja, gdje nema mjesta bilo kakvim podjelama.

- Ovdje se dokazuje nezavisnost i državnost Bosne i Hercegovine. Naša je zadaća da budemo uz naše demobilisane borce i pomognemo im da riješe svoje probleme u Parlamentu. Vjerujem da će biti sluha i da će Zakon o demobilisanim borcima ući u Parlament. To je jedini ispravni put. Ne smijemo zaboraviti da Bugojno ima 349 šehida. Jačanjem naših institucija, okupljanjima, zajedničkim aktivnostima doprinijet ćemo boljem statusu porodica. To je naša obaveza – poručio je bugojanski načelnik Hasan Ajkunić.

Okupljenima se obratila i Đemka Dželilović, predsjednica općinske i kantonalne organizacije porodica šehida - poginulih boraca, pozvavši sve na jedinstvo i stop podjelama.

- Sa ovog mjesta molim sve političke opcije da se ujedine u ostvarenju ciljeva za dobrobit naroda Bosne i Hercegovine. Radite na dobru ovog naroda, djece i omladine, koja su ostala iza ovih naših rahmetlija, za dobrobit i onih koji su preživjeli. Žalosno je što se nakon 22 godine od rata rješava pitanje boračke populacije, to je i žalosno i sramotno. Molim sve one koji mogu da pomognu, da se jednom krene, da se radi onako kako treba – kazala je Dželilović.

Potom su brojne delegacije boračkih udruženja, organizacija, delegacije političkih stranaka i Općine Bugojno položile cvijeće i proučile Fatihu; odavši počast šehidima, koji su svoje živote ugradili u slobodu i opstojnost države Bosne i Hercegovine. Počast je odata i cvijeće položeno ispred spomenika kod bugojanske Gimnazije i ispred bisti narodnih heroja.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.