BIH

Novalić, Bukvarević i Čampara: Zahtjevi boraca su na pogrešnoj adresi, a protesti izmanipulirani

S. Saletović

Piše: Al. Ti.

1.3.2018

U zgradi Vlade Federacije BIH održana je konferencija za medije na kojoj su se novinarima obratili premijer FBiH Fadil Novalić, federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara i ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević.

Novalić je kazao da je u ranim satima u koordiniranoj akciji FUP-a, kantonalnih MUP-ova i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela izvršena deblokada putnih pravaca u FBiH, izuzev Tuzle gdje se demobilisani borci i dalje nalaze na petlji Šićko Brdo.

Podsjetio je da borci imaju tri zahtjeva: uvođenje Registra, ukidanje boračkih udruženja i omogućavanje nadoknada za borce.

- Dvije su na krivoj adresi u ovom momentu. Što se tiče davanja novca boračkim organizacijama, od 18 miliona koliko se troši, 300.000  KM ide u te organizacije i to smo ukinuli. Nemamo utjecaj da kantonima kažemo "ukinite te organizacije". To su udruženja građana - rekao je Novalić.

Registar djelimično urađen

Napomenuo je da je Registar djelimično urađen.

- Tek smo uradili Registar davanja, korisnika davanja sa svih nivoa Federacije, kantona i Federacija BiH je ubacila sve podatke od 126.000 boraca, otvorili smo softverski program da to urade kantoni i općine, ali to ne rade sa prevelikom voljom. Neophodno je izvršiti pritisak na kantone i općine - kazao je Novalić.

Istakao je kako se podacima o broju boraca manipulira.

- Od 576.000 registriranih boraca, neki su bili samo mjesec u borbi. Podacima se manipulira i pomenuti broj nije mjerilo - zaključio je Novalić.

Zahvala borcima

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara je kazao kako je bez incidenata izvršena deblokada vitalnih saobraćajnica u Federaciji, osim u Tuzli gdje i dalje traju pregovori.

- Zahvaljujem se borcima koji su iskazali poštovanje prema policijskim službenicima. Ovdje se radilo o namjernom kreiranju haosa, odnosno protesti nisu bili održani po zakonu. Primijećeno je da su pojedinci pokušali manipulirati sa borcima tokom protesta kako bi zaradili neke izborne poene. Imamo informacije kako su blokadu prijevoja na Ivan-sedlu izvršili borci iz Bugojna i iz SBK. Također, bile su najavljene blokade graničnih prijelaza Bijača i Gorica, ali su demobilisani pripadnici HVO-a od istih odustali, iako su neki od njih bili glavni organizatori - rekao je Čampara.

Obraćajući se prisutnim novinarima, federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević je kazao kako je uspostavljeno trajno zasjedanje i pregovori sa udruženjima boraca.

- Uputili smo više poziva na razgovor i imali smo danas cjelodnevne razgovore sa predstavnicima boračkih udruženja. Uspostavili smo Registar korisnika i na osnovu toga vršimo isplatu invalidnina i naknada i tačno se zna ko prima novac i na osnovu kojeg rješenja. Pozivamo kantonalne ministre i načelnike općina da pod hitno unesu podatke kako to predviđa Zakon o pravima boraca. Usaglasili smo se da hitno u parlamentarnu proceduru uputimo Nacrt zakona i da najkasnije u 30 dana oba doma usvoje taj Nacrt zakona - rekao je Bukvarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.