BIH

Lazović i Pejanović za Avaz.ba: 1. mart je historijska činjenica i najznačajniji datum za BiH

Piše: Al. Ti. - J. B.

1.3.2018

Bosna i Hercegovina danas obilježava Dan nezavisnosti, 1. mart. Podsjećamo, prije 26. godina održan je Referendum o nezavisnosti na kojem se dvije trećine bh. građana izjasnilo za demokratsku i nezavisnu državu BiH.

Rođendan države

Nekadašnji predsjednik Skupštine Republike BiH Miro Lazović je za Avaz.ba kazao kako ovaj datum predstavlja rođendan Bosne i Hercegovine.

- Prvi mart je rođendan ove države i ja kao učesnik tih burnih događanja 1992. godine svakako da ovaj datum doživljavam kao jedan od najznačajnijih datuma u historiji BiH. Bez obzira na sve kontroverze oko tog datuma i neprihvatanje, on je historijska činjenica koja se ne može mijenjati i u historiji BiH ostat će zapamćen kao datum kada su građani BiH slobodnom voljom izglasali nezavisnu državu, ravnopravnih građana na cijelom njenom teritoriju - kazao je Lazović.

Naglasio je kako danas BiH nije država iz referendumskog pitanja.

- Nažalost, sačuvan je samo okvir, a faktički sadržina tog okvira je potpuno drugačija od osnovne namjene - istakao je Lazović.

Napomenuo je da ne vjeruje puno da će se 1. mart u narednom periodu obilježavati na teritoriji cijele države.

- Moram reći da sam skeptik. Ako na duži vremenski period ostane ovakvo ustavno uređenje, onda ne vjerujem da će ovaj datum biti prihvaćen na teritoriji cijele države. Sklon sam da radi budućih generacija i budućnosti ove države i integracijskih procesa, treba tragati za novim zakonom o državnim praznicima na način da 1. mart ostane zabilježen u historiji BiH koji će sigurno obilježavati i slaviti - istakao je Lazović.

Historijski događaj

Mirko Pejanović, član ratnog Predsjedništva RBiH je u izjavi za Avaz.ba kazao kako 1. mart predstavlja historijski događaj za sve građane BiH.

- Kao i za sve građane BiH, proglašenje nezavisnosti je bio historijski događaj. Građani su svojom voljom na najdemokratskiji način doprinijeli referendumu. Odlučili su da njihova država u budućnosti bude u statusu suverene i nezavisne zemlje. To je ono što je omogućilo BiH, da iz dotadašnjeg političkog razvoja stekne i status nezavisne suverene države. BiH je nakon toga dobila i međunarodno priznanje Evropske unije, zemalja EU i svijeta. Time je postala jedna od članica Ujedinjenih naroda i postala zemlja koja je stekla međunarodnopravni subjektivitet i svoje međunarodne granice. Međutim, ono što je najvažnije jeste da je dobila nezavisnost i samostalnost u upravljanju svojim razvojem u savremenom dobu - kazao je Pejanović.

Na naš upit da li vjeruje da će se u budućnosti 1. mart, Dan nezavisnosti, obilježavati na teritoriji cijele države, Pejanović je odgovorio:

"Bizarna je činjenica da danas postoje snage u vrhovima stranaka koje ne priznaju takav jedan historijski događaj i praznik. To je u stvari nastavak one politike koja je tada odbijala priznati nezavisnost i suverenitet BiH. To pripada prošlosti i jednog dana će sigurno biti promijenjeno".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.