BIH

Crnadak-Zarif: Ponovno aktiviranje bilateralnih konsultacija BiH i Irana

Fena

2.3.2018

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak izjavio je da je u interesu BiH da se saradnja s Iranom intenzivira u brojnim oblastima te da je u tom kontekstu dogovoreno da se poslije desetak godina ponovo aktiviraju bilateralne konsultacije na nivou ministarstava vanjskih poslova u pogledu odnosa između dvije zemlje.

To je kazao nakon današnjeg sastanka s ministrom vanjskih poslova Islamske Republike Iran Mohamedom Džavadom Zarifom (Mohammadom Javad) te je, obraćajući se na konferenciji za novinare, rekao da je fokus razgovora bio na bilateralnim odnosima i mogućnosti unapređenja ekonomske i trgovinske saradnje.

U centru današnjih razgovora bili su ekonomski odnosi dvije zemlje - naglasio je Crnadak, istakavši da BiH želi da u narednom periodu dođe do povećanja vanjskotrgovinske razmjene između dvije zemlje.  

Napomenuo je da dobra saradnja BiH sa Iranom traje još iz vremena bivše Jugoslavije te izrazio zadovoljstvo što se ovom posjetom zadržava dobra dinamika političkih razgovora.

Također, dodao je Crnadak, razgovarano je i o situaciji u regionu, budući da je iranski ministar prije posjete Sarajevu bio u Beogradu, Zagrebu i Sofiji.

Posebno je naglasio da se u narednom periodu mora obratiti pažnja na dvije stvari kako bi razvoj ekonomskih odnosa dobio na intenzitetu, a to su pitanja viznog režima i uspostavljanja direktnog platnog prometa.

- U narednom periodu ponovo ćemo razmotriti mogućnost liberalizacije viznog režima s Iranom i omogućavanje viza za grupne posjete u BiH, jer nakon boljeg povezivanja s regionom i potpunog ukidanja viza Irana sa Srbijom, postoji potreba da se ovo pitanje još jednom razmotri - smatra ministar.

S druge strane, naglasio je da u turizmu postoje ogromni kapaciteti i šanse za razvoj, jer je nakon ukidanja viza sa Srbijom zabilježen drastičan porast dolazaka iranskih turista u regiju.

Tokom sastanka razgovarano je i o pitanjima ekstremizma i terorizma te je zajednički konstatirano da nasilje nije svojstveno ni islamu niti hrišćanstvu, kao religijama.

- BiH i Iran žele nastaviti da se bore protiv terorizma kao globalnog zla i svih vrsta radikalizacije - podvukao je Crnadak.

Ministar vanjskih poslova Irana Zarif prenio je poruku iz njegove zemlje koja glasi da žele saradnju i prijateljstvo sa svim narodima u BiH.

Napomenuo je da privrednici i predstavnici privatnog sektora obje države upravo sada razgovaraju o načinima poboljšanja sveukupne privredne i trgovinske saradnje koja će biti u korist obje zemlje.

Istaknuo je postojanje velikih mogućnosti za razvoj trgovinskih i privrednih odnosa između Irana i BiH te izrazio nadu da će otklanjanje postojećih prepreka, posebno u oblasti bankarstva, doprinijeti još boljoj ekonomskoj saradnji.

Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je od članova Predsjedništva BiH i ministra vanjskih poslova BiH dobio uvjeravanja da BiH radi na rješavanju spomenutih problema.

- Islamska Republika Iran je sa svoje strane također spremna da pomogne rješavanju problema - istaknuo je.

Također je izrazio zadovoljstvo zbog obnove političkih konsultacija između Irana i BiH u pogledu regionalnih pitanja, a posebno u vezi sa problemima ekstremizma i terorizma.

Dobrim odnosima Irana i BiH svjedoči i bratimljenje gradova, čime se, kako je rekao iranski ministar, doprinosi većem međusobnom približavanju i boljem povezivanju naroda obje države.

- Drago mi je što je došlo do bratimljenja Sarajeva sa Teheranom, poslije toga će doći do bratimljenja Mostara sa Isfahanom, a uskoro i do bratimljenja Banje Luke sa jednim od iranskih gradova - najavio je Zarif te izrazio nadu da će se ova komunikacija i saradnja u korist naroda obje zemlje svakim danom intenzivirati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.