BIH

Povodom Međunarodnog dana civilne zaštite: Uručene zahvalnice za doprinos

FENA

Piše: A. Č.

2.3.2018

Povodom obilježavanja 1. marta, Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstvo sigurnosti danas je organizirao svečanost u Operativno-komunikacijskom centru 112 BiH.

Tom prilikom uručene su zahvalnice pojedincima i kolektivima za doprinos u razvoju sistema zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini.   

Pomoćnik ministra sigurnosti Samir Agić rekao je da Bosna i Hercegovina ima mnogo bolje uvjete i okolnosti u pogledu zaštite i spašavanja nego prethodnih godina, međutim, još uvijek nedostaje savremena oprema koja je izuzetno skupa.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak istakao je da je Civilna zaštita izašla u respektabilnu organizaciju koja se svakodnevno razvija i obučava za razne vidove prirodnih nesreća.

Zahvalnice za ostvarenu saradnju, podršku i doprinos u razvoju sistema i spašavanja u BiH dobili su ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Sakser (Andrea Rauber Saxer), ambasadorica Rumunije u BiH Dana Konstanitinescu, predstavnica UN-a u BiH, Sezin Sinanoglu, vojni ataše ambasade Austrije u BiH Majkl Pesendorfer (Michael Pesendorfer), visoka savjetnica NATO programa „Nauka za mir i sigurnost“ Denis Juksel Beten (Deniz Yuksel Beten), Eyup Kuntay Turmus (Program menadžer NATO programa „Nauka za mir i sigurnost“), Ljiljana Pandžić (delegacija EU u BiH), Chioe Barger (delegacija EU u BiH), Armin Kržalić (Centzar za sigurnosne studije), Almir Čehajić (Otvorena mreža) i Edin Zaimović (Odjeljenje za javnu sigurnost Brčko distrikta BiH).

Zahvalnice organizacijama za ostvarenu saradnju, podršku i doprinos u razvoju sistema zaštite i spašavanja u BiH dodijeljene su Službi civilne zaštite Općine Gacko i timu za spašavanje na vodi i pod vodom Federalne uprave civilne zaštite.

Pohvale pojedincima za nesebičan rad, požrtvovanost, humanost i doprinos u jačanju sistema zaštite i spašavanje u BiH dodijeljene su Draganu Ličaninu (Save the Children), Almiru Zuliću (World Vision), Aleksandru Mandiću (Ministarstvo sigurnosti BiH), Slađanu Dačiću (Ministastvo unutrašnjih poslova RS), Nedžadu Bajraktareviću (Federalna uprava civilne zaštite), Peri Milvojeviću (Granična policija BiH) Sabahudinu Spahoviću (Federalna uprava civilne zaštite), Milanki Perišić (Služba civilne zaštite Općine Gacko) i Aleksandru Peganu (Speleološki savez RS).

Međunarodna organizacija za civilnu odbranu (ICDO) dodijelila je orden "Viteza“ Međunarodnog reda civilne odbrane Armanu Skandi, Aleksandru Pastiru i Mirnesi Softić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.