BIH

Junker: Sve zemlje zapadnog Balkana mogle bi ući u EU 2025. godine

Agencije

2.3.2018

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker) u nedjelju je zemljama zapadnog Balkana poručio da je 2025. godina u kojoj bilo koja od njih može ući u Evropsku uniju, ali pod uvjetom da ispuni sve kriterije članstva.

Zaustavivši se u Albaniji, nakon posjete Makedoniji u sklopu obilaska zemalja koje su izrazile želju za priključenje Uniji, Junker je izjavio da bi se 2025. godina mogla smatrati mogućim rokom ulaska svih njih u EU, a ne samo onih koje se smatraju predvodnicama.

- Suprotno učestalim navodima, ni Komisija ni ja osobno nikada nismo rekli da će Srbija i Crna Gora sigurno ući u članstvo do toga roka, 2025. je rok otvoren za sve zemlje kandidatkinje - rekao je Junker novinarima u Tirani.

- Ukoliko zemlja kandidat do toga roka, ili kasnije ili ranije, ispuni sve kriterije članstva, EU će te napore prepoznati - istaknuo je Junker na konferenciji za novinare. 

Albanski premijer Edi Rama na istoj je novinskoj konferenciji utvrdio kako su istrage sudstva i tužilaštva, u sklopu reforme sudstva koju EU smatra prvim korakom ključnim za pokretanje pregovora, već donijele neke rezultate.

- Ukupno je 17 sudaca i tužilaca odbilo podvrgnuti se istrazi, pa su izbačeni iz pravosudnog sistema - rekao je Rama.

Predvodnicima među zemljama kandidatkinjama za ulazak u EU smatraju se Srbija i Crna Gora, koje su upravo u procesu pregovora oko nekoliko od niza poglavlja kojima se moraju pozabaviti prije priključenja, s time da su ih do sada zatvorile tek manji broj.

Albanija i Makedonija očekuju da će u julu dobiti zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.