BIH

Dragan Šolak pokušava da otme Telekom i uspostavi srbijanski telekomunikacijski monopol

Šolak: Želi izvršiti neviđenu koncentraciju medijske moći

Piše: Avaz.ba

2.3.2018

Nakon jučerašnje reakcije predsjednika SBB-a, da ga Dragan Šolak pokušava uplašiti preko svoje televizije N1, da se ne protivi medijskoj i telekomunikacijskoj okupaciji BiH od strane kragujevačkog biznismena, "Avazov" portal dobio je dopis eksperta iz ove oblasti (koji u strahu od različitih lobija želi ostati anoniman), čiji sadržaj u cijelosti objavljujemo:

- Ovdje se lobira da se dopusti da Multipleksom C upravljaju i TV stanice, barem indirektno. Ako se ne ugradi zabrana takve stvari, to će značiti da sutra "Telemach", koji ima svoj elektronski medij, može kupiti vlasničke udjele od onih koji dobiju Multiplex C, i tako izvrši neviđenu koncentraciju medijske moći.

Naime, ovi koji formiraju konzorcij i dobiju Multiplex C, jer izgleda je to gotova stvar, će sigurno prodati svoje vlasničke udjele isto kao što je "Telemach" pokupovao male kablovske operatere. Kad se to desi, "Telemach" će držati satelitsku platformu, jer on već ima "Total TV", držat će kablovsku industriju, držat će autorska prava, držat će telekomunikacije, odnosno, držat će sve. Moći će kupiti "BH Telecom" za bagatelu. Jedino je rješenje da ministar insistira da neko ko je stanica, ili osnivač RTV stanice, ne može dobiti dozvolu za Multiplex C, radi zaštite medijskih sloboda, i da se dozvola mora dodijeljivati po zonama, njih 9, a ne jednom operateru cijele BiH, kako to je sada zamišljeno.

Da, recimo, budu tri operatera, po tri zone, to je 9. Tako da nikad ne bude moguće da neko ostvari takvu koncentraciju moći. A što se tiče Sport Kluba, jedino rješenje je da se zahtijeva da se on prodaje kao posebni paket, jer je sada on utrpan svim korisnicima na tržištu. Operateri se žale nadležnima da im odlaze hiljade korisnika. Kad bude prodavan samo onome ko to želi, vlasnik sportskih sadržaja će morati prodavati i drugima.

Također, treba se donijeti odluka da velike sportske susrete može otkupljivati samo onaj ko bude imao 90 posto pokrivenosti zemaljskim emitiranjem, tako da to neće biti moguće, osim za Javni servis.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.