Čović: Ako riješimo Izborni zakon, BiH bi u junu mogla dobiti kandidatski status

Fena
02.03.2018 17:03

Foto: A. Kamber

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović održao je danas u Livnu radni sastanak s predstavnicima općinskih organizacija ove stranke u Livanjskom kantonu.

Sastanku su prisustvovali i predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto, te predsjednik Vlade LK Ivica Jozić.

Čović je kazao da je razgovarano o svim navedenim temama kako bi se stekla potpuna slika situacije na terenu uoči sjednice Središnjeg odbora stranke na kojoj bi se trebala usvojiti strategija za Opće izbore 2018.

Najavio je kako će obići sve prostore u BiH u kojima žive Hrvati kako bi se u direktnoj komunikaciji s ljudima vidjelo šta je to što treba naglasiti kako bi HDZ BiH uistinu bio stožerna stranka hrvatskog naroda na tim izborima.

Predsjednik HDZ-a BiH dodao je kako je ovu priliku ujedno iskoristio kako bi informirao članove i dužnosnike stranke šta se radi na planu vanjske politike jer, kako je rekao, iz medijskih napisa može se steći potpuno kriva slika o tim aktivnostima.

Komentirajući proces izmjena Izbornog zakona BiH, Čović je utvrdio kako ne može sa sigurnošću reći da će u predstojeća dva mjeseca doći do potrebnih izmjena kako bi se ispoštovale odluke Ustavnog suda BiH kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH, te izbor delegata u Dom naroda FBiH.

- Vjerujem da je s naše strane učinjeno već dovoljno aktivnosti i na vanjskom i na unutrašnjem planu, kako bi se dominantne bošnjačke stranke motivirale da uvaže činjenicu kako daljnje političke krize i bavljenje samim sobom ne ide u prilog, kako njima tako ni nikome drugome - istaknuo je Čović.

Dodao je kako bi Bosna i Hercegovina već u junu mogla dobiti kandidatski status, ako bi se uskoro riješio problem izmjena Izbornog zakona.

- Ako u tome ne uspijemo, imamo političku krizu i bavljenje samim sobom, a to je onda neka druga retorika. Naš je pristup da idemo krajnje pozitivno, a minimum koji tražimo je da predstavnike Hrvata bira hrvatski narod - naglasio je Čović.

Na upit novinara o protestima demobilisanih boraca i njihovim zahtjevima, predsjednik HDZ-a BiH odgovorio je kako ih treba saslušati, dodavši da ne vidi razlog zašto do sada nije napravljen registar boraca iz kojeg bi se vidjelo ko ima kakve privilegije i ko sve prima naknade za učešće u ratu.

- To je forma koja nikoga ne košta, a dobra je da vidimo, bar formalno, kakav je odnos u Federalnom ministarstvu branilaca bio posljednjih desetak godina, i s te strane puna podrška - kazao je Čović, te dodao kako treba poslušati stajalište drugih boračkih udruženja kada su u pitanju ostali zahtjevi demonstranata.

NA VRH