BIH

Bosanska Dubica: Obilaze sugrađane, čiste im kuće i kupuju hranu

Članovi “Fokusa” brinu se da stari i iznemogli ne ostanu bez drva ( D. Stojnić)

M. Zg.

3.3.2018

Hrane ih, čiste im kuću, razgovaraju s njima... Prema potrebi skoknu i do trgovine, a nerijetko se vrate i s “neplaniranim” namirnicama, poput voća, koje im kupuju vlastitim novcem. I nigdje ne žure, jer je “čašica” razgovora starim ljudima koji žive sami, sa mizernim ili nikakvim primanjima i bez bližih rođaka, neprocjenjiva. 

Ovako bi se ukratko mogao opisati novi projekt Udruženja mladih volontera iz Bosanske Dubice “Fokus”, pod nazivom “Osmijeh za sve”.

- Imamo 26 korisnika koje posjećujemo tri puta sedmično, a prema potrebi i češće. U pitanju je kućna njega, mada pokušavamo da ispunimo i neke njihove skromne želje. Ovih dana smo čistili i snijeg oko njihovih kuća kako bi se, s obzirom na to da je riječ o starim i nerijetko bolesnim ljudima, lakše mogli kretati. Prema potrebi im dajemo i lijekove, mjerimo pritisak, pazimo i na njihovu higijenu - kaže Nedim Krivdić, predsjednik “Fokusa”, koji trenutno broji petnaestak mladih različitih nacionalnosti.

“Osmijeh za sve” startao je bez jasne finansijske potpore. No, ubrzo su se javili donatori sa željom da pomognu. Projekt će trajati u narednih šest mjeseci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.