BIH

Pismo Parlamentu BiH: Kako Dragan Šolak, vlasnik N1, želi ukrasti 28 miliona KM

Avaz.ba

3.3.2018

Kablovski operateri Elkatel, Elta-kabel, Elta-MT, TXtv i El Sat uputili su pismo svim klubovima zastupnika u Parlamentu BiH, ali i svim zastupnicima pojedinačno, od kojih zahtijevaju da osiguraju fer tržišnu utakmicu koja je već godinama ugrožena kriminalnim ponašanjem vlasnika Sport Kluba i njegovih pomagača iz Konkurencijskog vijeća BiH.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani, Mi, dole potpisane kompanije, molimo Vas za pomoć pri otkrivanju prevara vezano za slučaj "Sport Klub" u BiH, koje su se dogodile u zajedničkim institucijama BiH, tačnije na Konkurencijskom vijeću BiH.

Molimo Vas da putem zajedničkih organa BiH uložite napor da se te prevare razotkriju i sankcioniraju oni koji su ih počinili, jer se radi o nezakonitoj materijalnoj koristi od 28 miliona maraka.

O događaju u najkraćim crtama: Konkurencijsko vijeće BiH (Vijeće) je 23.12.2015., po prijavi Asocijacije kablovskih operatera u BiH (AKOP), čije su naše kompanije članice, donijelo rješenje kojim je utvrdilo da je vlasnik Sport Klub programa – UNITED MEDIA – zloupotrijebila dominantni položaj u BiH tako što su kabl-operaterima i telekomima uskratili Sport Klub programe. Zato im je Konkurencijsko vijeće naložilo da plate kaznu od 250.000 KM (koju su platili) i naložili su im da svim operaterima u BiH moraju dati kanale Sport Klub po istoj cijeni po kojoj su te programe dali "Telemachu" i TOTAL TV-u.

Prije donošenja tog rješenja, Vijeće je po službenoj dužnosti izuzelo kopiju ugovora Sport Kluba za operatere "Telemach" i TOTAL TV, provjerilo da je u njemu zapisana cijena tih kanala od 0,99 eura po korisniku mjesečno, ocijenili da se radi o primjerenoj cijeni i tek nakon toga donijeli rješenje da ti uvjeti moraju biti dati i drugim operaterima, a ne samo "Telemachu" i TOTAL TV-u. No, UNITED MEDIA-i nije padalo na pamet da izvrši to rješenje, pa su kabl-operaterima poslali ponudu da Sport Klub plate 2,80 eura po korisniku mjesečno, umjesto 0,99 eura, kako je to zapisano u ugovorima TOTAL TV-a i Telemacha za Sport Klub, a koji se čuvaju u spisu Vijeća. Nakon te prevare su objavili: "Izvršili smo rješenje".

Operateri su, logično, odbili tu ponudu sa trostruko većom cijenom.

AKOP je zatražio prinudno izvršenje rješenja Vijeća tvrdeći da UNITED MEDIA operaterima mora dati Sport Klub po cijeni 0,99 eura, kako je to zapisano u ugovoru koji je arhiviran na Vijeću, a nikako po cijeni od 2,80 eura, kako su to naknadno smislili. Nakon toga je izvršena prevara.

Kako je ugovor sa cijenom od 0,99 eura bio u arhivu Vijeća i nije se mogao sakriti, odjednom je "sa neba pao" navodni aneks ugovora po kojem je, vidi čuda, cijena sa 0,99 eura aneksom promijenjena na 2,80 eura. Aneks je sa neba pao pravo u spis Konkurencijskog vijeća, a datiran je na dva dana prije donošenja rješenja Vijeća da bi prevara bila uspješna i da bi se to prihvatilo kao validan dokument.

Očigledno da na Vijeću nisu bili ili nisu htjeli biti pažljivi, pa taj dokument nije odbačen kao irelevantan, jer je ubačen naknadno, poslije zaključenog procesa, nego je suprotno propisima ostavljen u arhiv, računajući na to da to neće biti nikada otkriveno.

No, koristeći neke javne dokumente, uspjeli smo da utvrdimo da je cijena naknadno promijenjena u ugovorima TOTAL TV-a i TELEMACH-a, pa smo tu prevaru otkrili. Ali to ništa ne vrijedi, jer neko na Konkurencijskom vijeću očigledno ne želi da vidi tu prevaru.

Da se radi o teškom kriminalu svjedoči sljedeće: Ako ostane ta prevara, svi operateri će platiti najmanje 1 euro (po svakom korisniku mjesečno) skuplje Sport Klub, a to znači da će na račune UNITED MEDIA-e u Luksemburgu (koju drže nepoznati stvarni vlasnici) otići 28 miliona KM novca više nego što bi naplatili da su poštovali cijenu Konkurencijskog vijeća.

Ako uspije prevara, taj novac će biti uzet bosanskim operaterima, isključivo zahvaljujući podvali izvedenoj tim aneksom – i otići će kompaniji u poreznoj oazi koja ima sakrivene stvarne vlasnike.

Jasno nam je da Vi, kao Parlament, ne možete biti odgovorni za činjenje individualaca na funkcijama u upravnim organima, ali u svakom slučaju imate moć da preko zajedničkih institucija BiH efikasno pomognete da se krivci, izvršioci i saučesnici u navedenoj prevari u cjelini otkriju i sankcioniraju, jer sprečavanje prevara u upravnim organima nije miješanje u rad institucija nego Vaša dužnost i obaveza.

Molimo Vas da brzo i efikasno djelujete. Potrebna su konkretna djela. Očekujemo da ih Vi možete uraditi, jer će sve osim konkretnog činjenja sa Vaše strane biti odobravanje toga što su učinili. Mi smo Vam napisali gdje i koji dokument je naknadno ubačen poslije završenog postupka, zato nikakvih nejasnoća niti opravdanja za nečinjenje od bilo koga poslije toga ne može biti.

Da je došlo do prevare sa naknadno uloženim aneksom (ili eventualno novim ugovorom) u spis Konkurencijskog vijeća, zaključili smo posmatrajući slijed događaja i javno dostupne evidencije, jer nam to isto Konkurencijsko vijeće sprečava uvid u spis pod pritiscima druge strane koja misli da sprečavanjem uvida prevara sa naknadno uloženim dokumentom neće biti otkrivena.

U "Prilogu 1" dajemo detaljnije informacije u vezi gore navedenog. Nadamo se da ćete konkretnim mjerama pokazati da ste izabrani predstavnici naroda koji se bore protiv korupcije konkretnim mjerama, a ne samo deklarativno za govornicom Parlamenta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.