BIH

Tužilaštvo BiH u trenu bi moglo saznati ko je N. N. osoba

Snimak koji je uzdrmao porodicu i javnost

S. KURT

3.3.2018

Porodica Hazima Memića, komandira 2. bataljona 707. brigade Armije RBiH iz Bugojna, nakon 23 godine čekanja i strpljenja odlučila je uzeti stvar u svoje ruke i od vrata do vrata tražiti istinu o suprugu i ocu. 

Memić je zajedno sa Suadom Velagićem zarobljen u Sitnici kod Ključa 1. oktobra. Strijeljan je ispred škole u Mrkonjić-Gradu, sahranjen u Bugojnu. Tijelo im je predao HVO, koji je ušao u grad. Supruga Bejrem ostala je odgajati dvogodišnjeg Harisa i sedmogodišnju Ilhanu.

Nikad više

Prije pet godina život Memića ponovo se promijenio kada su saznali da internetom kruži snimak na kojem se vide Hazim i Suad, u razgovoru s vojnikom RS, koji ih je zarobio i kojeg očito znaju odranije. Taj vojnik Hazima pita hoće li se vidjeti nakon rata i razgovor završava: „Nećemo se vidjeti nikad.“

Porodica je ubrzo saznala ko je na snimku, mnogi su prepoznali vojnika u uniformi Vojske RS, dokumenti i snimak predati su u Tužilaštvo SBK. Tamo su bili u ladici dvije godine. S obzirom na to da su djela ratnog zločina isključivo nadležnost Državnog tužilaštva, predmet je poslan u Sarajevo.

- Videosnimak nije dostavljen u predmetu, pa se Tužilaštvo BiH više puta obraćalo Tužilaštvu SBK, tražeći da se dostave svi prikupljeni dokazi i druge potrebne informacije, a po ovim traženjima Tužilaštvo u Travniku još nije postupilo - tvrde u Sarajevu.

Porodici su opet u Tužilaštvu SBK tvrdili da je snimak otišao u Državno tužilaštvo. Ovih su dana, međutim, utvrdili da to možda i nije tačno. Zato su 20. februara putem Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH poslali žalbu na rad Tužilaštva BiH. Navodi žalbe odnose se na činjenicu da porodica ne može dobiti informacije o predmetu koji se vodi pri Tužilaštvu BiH.

Ilhana Memić navela je da je Tužilaštvu dostavila i snimak zarobljavanja njenog oca, ali da, prema informacijama koje ima, nove radnje u ovom predmetu nisu poduzimane.

Mnogi su prepoznali ko Memiću veže ruke

Istječe rok

Ombudsmani su Tužilaštvu dali 14 dana da dostavi informacije o statusu predmeta.

Rok istječe ovih dana.

Porodica Memić također je poslala pritužbu i Uredu disciplinskog tužioca i VSTV-u. Bit će, rekli su im, obaviješteni kada razmotre pritužbu.

Osoba koja je zarobila Memića, a za koju porodica i sumnja da zna mnogo i o njegovim posljednjim trenucima, u Tužilaštvu se vodi kao N. N. Memići, ali i većina Bugojanaca, znaju o kome je riječ.

Svi znaju ko je na snimku

S Hazimom je na snimku njegov predratni poznanik.

- Taj čovjek i otac radili su zajedno u „Slavku Rodiću“ u Bugojnu. Njega su mnogi Bugojanci prepoznali na snimku. Taj čovjek sada je u Banjoj Luci, radi kao rukometni trener - kaže Haris.

Za porodicu je ovo ne samo dokaz nego i prvi korak odakle treba krenuti Tužilaštvo BiH.

Na Facebooku se Velagićevom sinu javio i sin pripadnika Vojske RS čiji se glas čuje na snimku.

- On tvrdi da nije ubio naše očeve, već im samo dao da jedu i proslijedio drugim vojnicima. Ja ne znam je li bilo tako. Nikad neću ni znati. Tu je Tužilaštvo, neka ispita šta je bilo - kaže Haris.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.