BIH

Osim Radončića, i Plenković na ucjenjivačkom udaru kragujevačkog biznismena

Novak-Srzić: Jasni ciljevi medijskog moćnika / Plenković: Hoće li dati hrvatske resurse

Avaz.ba

3.3.2018

Osim lidera SBB-a Fahrudina Radončića u Bosni i Hercegovini, na ucjenjivačkom udaru kragujevačkog biznismena Dragana Šolaka našao se u Hrvatskoj i premijer RH Andrej Plenković.  

Vodeći operater

Poznata hrvatska novinaraka Hloverka Novak-Srzić u podužem tekstu objavljenom jučer na portalu Dnevno.hr objašnjava kako Dragan Šolak, koji pokušava kupiti tamošnju Novu TV i druge resurse Hrvatske, preko svojih novinara napada premijera Plenkovića da bi mu ovaj omogućio nezakonite privatizacijske transakcije.

Evo šta piše poznata novinarka:

- Naime, telekomunikacijska i medijska grupa „United Group“ u vlasništvu američke investicijske kompanije KKR, u čijem su vlasništvu N1 televizija i Sport Klub te slovenska inačica Nove TV, POP TV, a kojima su svojedobno priključili „Telemach“ Bosna i „Telemach“ Crna Gora, danas je vodeći operater kabelske i Pay TV mreže u jugoistočnoj Europi. Inače jedan od ključnih operativaca grupe je „kontroverzni” Dragan Šolak i jedan, kako tvrde mediji, od pet najimućnijih Srba.

„United Group“ danas posluje na području od oko 20 milijuna stanovnika, u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji. Tvrtka pruža usluge kablovske i satelitske televizije, interneta, fiksne i mobilne telefonije. No, transakcija vrijedna više od 200 milijuna eura još nije obavljena, premda je, očekivalo se, posao trebalo zgotoviti još krajem prošle godine. I tu se počinju nazirati prvi znaci dramatičnog žurnalističkog zaokreta novinarskih snaga Nove TV.

Najjača udružena grupacija na jugoistoku Europe ne može dobiti dozvolu za kupnju Nove TV zbog hrvatskih regulacijskih pravila, usklađenih s europskim standardima. Naime, tolika koncentracija televizijskih vlasničkih udjela dovodi do stjecanja monopola i nedopuštena je pa Vijeće za elektroničke medije ne odobrava kupnju Nove TV.

Sve nervozniji

U međuvremenu, „United Group“ i njezin sve nervozniji operativac Šolak ne odustaju. U pokušaju smanjivanja nedopuštene koncentracije na malom hrvatskom televizijskom tržištu prodaju svoj Total TV Nizozemcima, i Vijeću ovih dana predaju novi zahtjev.

I dok „United Group“ čeka novu dozvolu, a Vijeće za elektroničke medije rok od još šezdeset dana da izviješća o zahtjevu regionskog medijskog moćnika, Andrej će Plenković, čini se, svakim danom u svakom Novinom pogledu postajati sve kolebljiviji i kolebljiviji - zaključuje Hloverka Novak-Srzić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.