BIH

Otkrivamo: Kome je Šerif Patković dodijelio 1,3 miliona KM boračkog novca

M. AŠČIĆ

5.3.2018

Šerif Patković, predsjednik Upravnog odbora Fondacije za stambeno zbrinjavanje boračke populacije dobio je od Vlade FBiH prije nekoliko dana 675.000 maraka koje bi trebale biti dodijeljene pojedincima od 1. marta do 30. aprila ove godine. 

I prošle godine Patković je imao na raspolaganju ovaj iznos, što je ukupno 1,3 miliona KM. Do sada je Vlada FBiH na stambeno zbrinjavanje boraca potrošila desetine miliona KM, kojima je rukovodio i određivao ko će ga dobiti upravo Patković.

No, ovaj ovisnik o državnim jaslama i poratni tajkun koji se obogatio preko boračkih kredita, u 2016. godini spiskao je 675.000 maraka bez jasno utvrđenih kriterija, što su utvrdili i federalni revizori.

- U revizorskom izvještaju za 2016., koji se odnosi na Ministarstvo za boračka pitanja Federacije, ukazano je na niz nepravilnosti u radu Fondacije za stambeno zbrinjavanje RVI i boračke populacije, čijeg je Upravnog odbora Patković predsjednik.  

Revizori su tako utvrdili da je za stambeno zbrinjavanje RVI i boračke populacije utrošeno 675.000 KM, ali da "programom utroška sredstava tekućeg transfera za podršku Fondaciji nisu utvrđeni kriteriji za raspodjelu u skladu sa članom 37. Zakona o izvršavanju budžeta FBiH za 2016. godinu."

No, to ga nije spriječilo da novac daje podobnima. Naši izvori tvrde da se na ovom spisku nalaze Patkovićevi prijatelji i podobnici, mahom predsjednici pojedinih Udruženja demobilisanih boraca, koji podržavaju stavove Patkovića i ministra za boračka pitanja Salke Bukvarevića.

Uostalom, pogledajte koji su borci dobili novac za stambeno zbrinjavanje ovdje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.