BIH

Umjesto penzije, dobio "člansku" za javnu kuhinju

M. R. S.

5.3.2018

Foto: J. Alibegović

Umjesto zarađene penzije, dobio sam karton za javnu kuhinju i postao sam socijalni slučaj sa 40 godina staža i dvije godine u Armiji RBiH i to na Žuči, ispričao je Suad Sakoč, jedan od bivših radnika "Hidrogradnje", koji i danas protestiraju od 11 do 13 sati.

- Na ulici sam. Socijalni slučaj. Jutros sam uzeo makarone i pola hljeba. Neka ih je stid! A u Parlamentu BiH primaju 4.500 KM – dodao je vidno uzbuđeni Sakoč.

Bivši radnici ovog sarajevskog preduzeća, koje je u stečaju od kraja 2016. godine, svaki dan duže od tri mjeseca protestiraju pred Vladom FBiH, a u posljednje vrijeme se svakog ponedjeljka okupljaju i pred Vladom Kantona Sarajevo, u čijoj je blizini zgrada Predsjedništva BiH.

Tako su i danas okupljeni radnici uzvikivali „ooo, Bakire“, prozivajući Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA.

Radnici nose i transparente na kojima, između ostalog, piše „Fadile, čiji smo? Fadile, hoćemo adresu“, aludirajući na izjave premijera FBiH Fadila Novalića (SDA) da Vlada nije adresa za njihove zahtjeve.

Ovi radnici traže osam plaća, otpremnine i staž za kolege koje su stekle uvjete za penzioniranje.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.