BIH

Bojić sazvao sjednicu na kojoj se nije pojavio

Arhiv

Piše: S. D.

5.3.2018

Sjednica Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamenta BiH danas nije održana jer nije bilo kvoruma. Tako je do daljnjeg odgođeno zasjedanje ovog tijela koje je danas trebalo, između ostalog, razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava, u drugom čitanju. 

Bez mišljenja Komisije o ovom zakonu neće moći raspravljati Predstavnički dom Parlamenta BiH na sjednici u srijedu, na čijem dnevnom redu se nalazi i ovaj zakon. 

Komisija je trebala razmatrati i materijal Ministarstva civilnih poslova BiH o procjeni usklađenosti odredbi o zabrani diskriminacije u radnopravnom zakonodavstvu sa Zakonom o zabrani diskriminacije.

Damir Arnaut, poslanik SBB-a u Predstavničkom domu i član Komisije, upozorio je da je nedopustivo da je predsjedavajući Komisije Borislav Bojić (SDS) sazvao današnju sjednicu, a on sam se nije pojavio na zasjedanju.

Arnaut je ocijenio i da je neodgovorno i neozbiljno što Bojić ne može osigurati kvorum za održavanje sjednice Zajedničke komisije za ljudska prava BiH već mjesec i po. Ovo tijelo posljednji put zasjedalo je u januaru.

Zanimljivo je da je zamjenik predsjedavajućeg Komisije Halid Genjac (SDA), odgovornost za to što nema kvoruma za zasjedanje Komisije pokušao prebaciti na članove Komisije iz Predstavničkog doma Maju Gasal-Vražalicu (DF) i Sašu Magazinovića (SDP), jer su oni ranije najavili dolazak, ali se u konačnici nisu pojavili na sjednici.

U međuvremenu, Genjac je objavio da je Gasal-Vražalici pozlilo, te se iz zdravstvenih razloga nije odazvala pozivu, a na Arnautovo insistiranje, Genjac je otkrio da je Bojić javio kako “ima sastanak”, koji mu je očigledno bio važniji od dolaska na Komisiju koju je sam sazvao, a gdje se nije pojavio.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.