BIH

Ramić milionski posao dao firmi osumnjičenoj za pranje novca!

Ramić: Voli počastiti kolege

Piše: K. KEŠMER

5.3.2018

Paralelno s jednom od najvećih antikoruptivnih akcija Tužilaštva KS, kodnog naziva „Zadruga“, u kojoj je više stotina pravnih i fizičkih osoba osumnjičeno za milionske prevare, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić odlučio je posao vrijedan skoro milion maraka dati firmi čiji je direktor hapšen upravo u ovoj akciji!  

Val hapšenja

U drugom valu hapšenja u okviru „Zadruge“, lisice na ruke stavljene su Hajrudinu Vlajčiću, vlasniku firme „Drina“ iz Goražda. Desilo se to 15. februara, a četiri dana nakon toga, Vlajčić je pušten iz pritvora uz mjere zabrane. Kao i ostali, osumnjičen je za utaju poreza i pranje novca.

Nije to smetalo ministru Ramiću da 27. februara, dakle osam dana nakon što je Vlajčić pušten iz pritvora, ovoj kompaniji udjeli posao vrijedan 941.692 KM, bez PDV-a! Kako se može vidjeti iz ugovora o nabavci, firma „Drina“ dobila je posao gradnje dva stambena objekta u Goraždu. Zanimljivo je da je ova firma bila i jedini ponuđač na javnom pozivu.


Osim toga, interesantno je da je uz firmu „Drina“ vezano nekoliko afera, pa čak i istraga. Ova kompanija, naime, nekad je bila u državnom vlasništvu, a kasnije je sumnjivim procesom privatizacije došla u ruke određenih tajkuna, među kojima su i članovi SDA.

Tako se kao jedan od suvlasnika spominje Halil Oković, koji je u rodbinskim vezama s premijerom Bosanskopodrinjskog kantona Emirom Okovićem (SDA). Istraga, koja se još vodi vezano uz ovu firmu, jeste način na koji je prodata milionski vrijedna imovina koju je imala u Crnoj Gori.

Časti kolege

Nije ovo prvi put da Ramić budžetskim novcem časti stranačke kolege. Tako je nedavno milionskim poslom nagradio i firmu „Meister“, čiji je direktor potpredsjednik SDA Dževad Mahmutović. Novac je dobila i firma Senada Mujkanovića, menadžera Salke Zildžića, potpredsjednika SDA. Ranije je Ramić, preko Murisa Mujanovića, prijatelja Bakira Izetbegovića, povratnicima u Srebrenicu dijelio bolesne junice. Plaćene, također, budžetskim novcem.

„Zadruga“ i SDA

Na spisku osumnjičenih u akciji „Zadruga“ veliki je broj donatora i članova SDA. Tako je jedan od osumnjičenih i Izetbegovićev zet Mirsad Berbegović, kao i Ramiz Duraković, direktor novogradske firme „Lokom“, kojom upravlja i načelnik općine Novi Grad Semir Efendić (SDA).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.