BIH

BiH i Gruzija potpisale Memorandum o razumijevanju

Piše: E. H.

5.3.2018

Foto: S. Saletović

Ministri vanjskih poslova BiH i Gruzije danas u Sarajevu potpisali su Memorandum o razumijevanju, koji će služiti kao diplomatski okvir za unapređenje saradnje između dvije zemlje.  

Nakon potpisivanja novinarima se obratio ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, koji je istaknuo da između BiH i Gruzije nema otovorenih pitanja.

- Memorandum o razumijevanju doprinijet će razvoju odnosa. Naše države imaju zajednički cilj koji se ogleda u evropskim integracijama. Na sastanku koji je prethodio potpisivanju odlučili smo da je potrebno unaprijediti ekonomsku saradnju naših država – istaknuo je Crnadak.

Dodao je da vanjskotrgovinska razmjena skromno i niža je od 900.000 eura na godišnjem nivou.

Ministar vanjskih poslova Gruzije Mihail Džanelidze kazao je da mu današnja posjeta glavnom gradu BiH nije prva.

- Drago mi je da sam ponovo u ovom prekrasnom gradu, punom historije i kulture. Iskreno mislim da će danas potpisani Memorandum omogućiti unapređenje saradnje, prvenstveno jer naše države imaju mnogo toga zajedničkog. Prvi put kad sam dolazio u BiH, moja posjeta je bila vezana za vaš evropski put i drago mi je da ste u proteklom periodu napredovali – istaknuo je Džanelidze.

Dodao je da vjeruje kako će evropske integracije donijeti stabilnost svim državama na zapadnom Balkanu, ali i Gruziji.

- Tačno je da bilateralni odnosi BiH i Gruzije mogu biti bolji, a posebno u ekonomskom smislu. Vidim posebne mogućnosti u oblasti turizma, industrijske proizvodnje, ali i poljoprivrede – pojasnio je Džanalidze.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.