Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Čović uoči sastanka u Mostaru: Bilo bi dobro ako bi Izetbegović napravio iskorak ka Srbiji

Srna
05.03.2018 15:46

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je uoči sastanka članova Predsjedništva BiH sa predsjednicima Srbije i Hrvatske da bi bilo dobro ako bi bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović napravio iskorak prema Srbiji.

On je izrazio nadu da se u Mostaru neće dogoditi iznenađenje poput onog u Beogradu, kada je Izetbegović praktično odustao od dogovora.

- Nadam se da neće, ali ne bih smio kazati da neće. Vidjeli ste i u Beogradu kada smo imali potpuno usaglašen stav da je došlo na kraju do različitog tumačenja, iako je dogovor postignut među 20-tak ljudi, koji su učesvovali u pripremi stava - rekao je Čović.

On je naglasio da je stav oko Kosova ostao nepromijenjen.

- Želimo da sa partnerima, koji nam sutra dolaze u goste i sa kojima želimo da razgovaramo kao prijatelji, pratimo sve ono što su njihov cilj i strategija. Mi odluke, naravno, donosimo sami, ali na tragu ideje uvažavanja načela da međusobno usaglašavamo stavove oko onoga što je unutrašnje pitanje Srbije - ukazao je Čović.

Na pitanje da li je trilateralni susret predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, Aleksandra Vučića i Izetbegovića u Ankari u nekoj mjeri relaksirao odnose između bošnjačkog lidera i Beograda, Čović je rekao da je, ako i jeste relaksirao, to bilo kratkog daha.

- Vidjeli ste, ako pratite zadnjih 10-tak godina, kako se to mijenja, taj odnos pozitivnog i negativnog. Svako malo se ubaci neka nova tema koja nas optereti, pa o njoj razmišljamo. Postoji jasna strategija kod jednog dijela političara u BiH, tipa 'izazovite problem, kako bi tražili rješenja tobož problema, pa da to prikažete kao uspjeh - objasnio je Čović.

On smatra da je sastanak u Turskoj, sam po sebi, bio pozitivan, bez obzira, kako je konstatovao, što se opet dogodilo da tri člana Predsjedništva nisu prethodno dogovorili zajednički stav.  

- Ako bi sutra napravili dobar iskorak prema Srbiji, kada je u pitanju bošnjački član, ja bih to ocijenio kao dobro - naglasio je Čović.  

On je dodao da je mostarska trilaterala prilika da sagovornici razmotre kompletnu evropsku perspektivu i da vide kako jedni drugima mogu pomoći.

- Očekujem kontinuitet prethodnih razgovora, kako bi na neki način spriječili iskušenja koja su pred nama, zemljama jugoistočne Evrope, kada je u pitanju evropski put i sve što je postavljeno pred nas, a posebno rješavanje međudržavnih pitanja. Tu prije svega mislim na granično pitanje -rekao je Čović.

On je dodao da je vjerovao da po pitanju granice sve ide dobrim putem još kada je prvi put čuo prijedlog Vučića.

NA VRH