BIH

Ministrica vanjskih poslova Hrvatske: Moja posjeta znak je podrške Bosni i Hercegovini

M. HODŽIĆ

5.3.2018

Ministrica vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Marija Pejčinović-Burić izjavila je u Mostaru da je njen današnji dolazak u Mostar i BiH zapravo znak podrške Hrvatske prema BiH kao cjelovitoj državi i njenom putu prema evropskim i euroatlanskim integracijama.

- Mislimo da taj put u budućnosti omogućava BiH bolji prosperitet, bolje međunarodne odnose. Pri tom mislim i na naše dobrosusjedske odnose, i u taj kontekst zapravo stavljam i sutrašnji sastanak trilaterale, dakle predsjednika tri države i ministara. Ideja tog sastanka je da se vidi u kojem kontekstu možemo raditi na dobrobit sve tri države u kontekstu budućnosti. Evropski put je zapravo i transformativni put za sve nas koji smo nažalost prošli rat i ratove na ovim prostorima i mislimo da je to pravi put pomirenja i izgradnje nove zajedničke i dobre budućnosti za sve tri zemlje - kazala je Pejčinović-Burić.


Ona je danas u Mostaru razgovarala i s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem. 

Jedna od najvažnijih tema razgovora, istaknula je, bile su izmjene Izbornog zakona BiH.

- Mislimo da je legitimna predstavljenost hrvatskog naroda u ovom trenutku ključ za opstojnost Hrvata u BiH. Sve ove druge aktivnosti su važne i sigurno dugoročno i trajno će biti tema u Hrvatskoj, ali pitanje promjene Izbornog zakona, na način da se uvaži legitimitet, da Hrvati biraju Hrvate u institucije, leži u Ustavu BiH, korijenima koji su utemeljili ustavnost u Dejtonskom sporazumu. Mislimo da se treba vratiti izvornim postavkama. Vjerujem da je dobra poruka bila i ovih visokih posjeta iz Brisela, kada su prilikom predaje odgovora na Upitnik, zapravo ponovili da je prva važna zadaća pred bh. institucijama upravo izmjene Izbornog zakona - istaknula je Pejčinović-Burić. 

Ona je u nastavku posjete obišla i Sveučilište u Mostaru, gdje se sastala s rektorom Zoranom Tomićem, potom je posjetila i Hrvatsko narodno kazalište, a kasnije će obići i Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar i Franjevački samostan sv. Petra i Pavla u Mostaru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.