BIH

Berton i Vigemark zabrinuti zbog stanja u Federalnom parlamentu

Berton i Vigemark: Uputili dopis rukovodstvu oba tima

Piše: M. R. S.

6.3.2018

Trenutno stanje u Parlamentu FBiH nas brine i moglo bi imati negativan utjecaj na percepciju javnosti o značaju institucije Parlamenta i ugroziti njen zakonodavni rad, ako ne dođe do rješavanja unutrašnjih problema.

Ovo je dio dopisa koji su prije nekoliko dana sekretaru Doma naroda Parlamenta FBiH Izmiru Hadžiavdiću i dopredsjedavajućem ovog doma Jasenku Tufekčiću uputili šef Misije OSCE-a u BiH Brus Berton (Bruce) i šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark) kao odgovor na njihova pisma od početka februara.  

Dopis je proslijeđen i kompletnom rukovodstvu oba doma Federalnog parlamenta.

Tufekčić i Hadžiavdić 6. februara su se kroz otvorena pisma javnosti međusobno optuživali za zloupotrebe i nezakonitosti, a postoje i krivične prijave.

- Stječe se utisak da su aktuelne okolnosti nastale kao kulminacija dugogodišnjih problema vezanih uz potrebu reorganizacije administrativne strukture Parlamenta FBiH, koja bi omogućila efikasno i odgovorno djelovanje institucije, u skladu s demokratskim i standardima EU. Prema tome, ovom prilikom željeli bismo vam ukazati na potrebu blagovremenog rješavanja ovog pitanja - navodi se u Bertonovom i Vigemarkovom dopisu.

Dalje im sugeriraju poduzimanje svih potrebnih mjera kako bi stvorili pretpostavke za efikasno, odgovorno i transparentno djelovanje Parlamenta FBiH.

- U interesu ostvarenja tog cilja, nesmetana saradnja između političkog rukovodstva i visokih dužnosnika institucije mora ostati prioritet – istaknuto je u dopisu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.