BIH

Safer Demirović napustio Klub poslanika SDA, promijenjen odnos snaga pozicije i opozicije

S. Saletović

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

7.3.2018

11.40 Istupanjem Safera Demirovića iz Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, došlo je do novog odnosa snaga među poslaničkim klubovima, odnosno između pozicije i opozicije. 

Tako SDA trenutno može računati na glasove svojih šest poslanika - na one iz HDZ-a BiH, kojih u ovom domu, od ukupno 42 poslanika, ima četvero, te na glasove Saveza za promjene koji ima pet poslanika - što je ukupno 15 glasova u Predstavničkom domu na koje SDA može računati, a što je nedovoljno da bilo kakav njihov prijedlog prođe.  

11.15 Safer Demirović danas je obavijestio rukovodstvo Predstavničkog doma da napušta Klub poslanika SDA u ovom domu Parlamentarne skupštine BiH. 

Demirovićevim istupanjem iz Kluba poslanika SDA, taj klub sada broji samo šest poslanika. Na početku ovog saziva Predstavničkog doma PSBiH, Klub SDA je imao 10 poslanika. Prošle godine iz tog kluba su izašla tri poslanika, a napuštanjem Safera Demirovića, SDA nema više najbrojniji klub u Predstavničkom domu. 

- Svima vama je poznato da se na području Tuzlanskog kantona dešavaju određeni procesi zbog općeg stanja koje je nastalo uvođenjem povjereništva u kantonalnu organizaciju SDA i neke nove političke opcije koja je u fazi formiranja, gdje aktivno učestvujem. Želim da vas obavijestim da ja od danas istupam iz Kluba SDA u Predstavničkom domu i da ću ovo što je preostalo raditi kao nezavisni poslanik, a uvaženi kolegij ću izvijestiti pisanim putem u toku dana - kazao je Demirović.  

10.45 Pitanjima poslanika Vijeću ministara BiH u Sarajevu počela je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Saša Magazinović, poslanik SDP-a, pitao je Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH koliko BiH ima stanovnika, jer je, kako je naveo Magazinović, BiH u odgovorima na Upitnik Evropske komisije odgovarajući na ovo pitanje dostavila dva odgovora, odnosno dva podatka o broju stanovnika u našoj zemlji. 

Podsjećamo, i ranije je ukazano na to da je u odgovore na Upitnik, kada je u pitanju broj stanovnika u BiH, uvršten i podatak neustavnog popisa iz entiteta Republika Srpska. To prije svega ide na štetu Bošnjaka povratnika u RS, a i narušava ugled u BiH jer krši odluku Ustavnog suda BiH koja je popis iz manjeg bh. entiteta proglasila neustavnim. No, uprkos tome, Zvizdić je dozvolio da se takav podatak uvrsti u dokument koji je ključan za dobivanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u Evropskoj uniji.  

Zvizdić je javno za govornicom Parlamenta BiH Magazinoviću kazao da takvog pitanja nije bilo u Upitniku, te da će odgovor na to koliko BiH ima stanovnika on dostaviti kada ga uputi Agenciji za statistiku BiH.

Na ovo je burno reagirao Magazinović, koji je kazao da Zvizdić ne govori istinu, te da javnost može vidjeti na internet-stranici Direkcije za evropske integracije BiH da su u Upitniku navedeni odgovori o broju stanovnika u našoj zemlji.

- Pokazali ste zavidno neznanje. Na stranici 2039. u odgovorima u poglavlju "Politički kriteriji" među ostalim odgovorima dat je odgovor na pitanje o broju stanovnika. Na jednom mjestu piše da je broj stanovnika 3.531.159, a onda u dnu stranice da ima 3.473.078 stanovnika. Ne samo da ste u krivu, porazno je da tvrdite da takvog odgovora nema, a poslali ste dva različita podatka. Ne očekujete valjda da će u Evropskoj komisiji zaokruživati šta je tačan odgovor o broju stanovnika. Tražim da nam kažete koliko imamo stanovnika. I, znate kako će završiti taj vaš, kako ga zovete, 'historijski čin'. Tako što će vam tražiti dodatne odgovore. U vašem mandatu nećemo dobiti kandidatski status, a vi ste to najavljivali. Sad kad smo raščistili to da podatak o broju stanovnika postoji u odgovorima na Upitnik, molim vas da nam kažete koliko BiH tačno ima stanovnika – rekao je Magazinović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.