BIH

Lokalitet Zvijezda krije grobnice starije od 600 godina, ali i brojne stećke

Lokalitet Zvijezda: Nakon što su grobnice otkrivene, detaljnih istraživanja nije bilo

O. MUJKIĆ

8.3.2018

Područje općine Srebrenik, kao rijetko koja sredina u BiH, na svakom koraku krije neprimjetne spomenike koji upućuju na to da je u ovom kraju bio organiziran društveni život stotinama i hiljadama godina unazad.

O tome svjedoči i lokalitet Zvijezda koji se nalazi pored regionalnog puta Srebrenik - Gračanica, u slanjanskoj mahali Pirage, a na kojem su prije nešto više od deset godina prilikom građevinskih radova slučajno otkrivene grobnice za koje se pretpostavlja da su stare više od 600 godina. Radovi su zaustavljeni, ali na tom lokalitetu nisu rađena detaljna arheološka iskopavanja.

Narodna predanja

Prema mišljenju dr. Edina Mutapčića, koji se dugo bavio istraživanjem tog lokaliteta, položaj jedne od pronađenih lobanja ukazuje da se radi o grobnicama iz perioda prije dolaska Osmanlija u ove krajeve.

- Prilikom otkopavanja rađenog u maju 2006. godine u zemlji su pronađene lobanje koje su bile okrenute u pravcu zapada, na osnovu čega se nametnuo zaključak da je ostatak tijela bio okrenut prema istoku. Na osnovu toga pouzdano se može reći da se radi o sahranjivanju u pravcu zapad - istok, što je, svakako, specifično za period srednjeg vijeka. Prilikom istraživanja ovog lokaliteta od mještana smo čuli niz predanja o ovom kultnom mjestu koja kažu kako je u tradiciji ukorijenjeno mišljenje da je s tog mjesta nešto stalno plašilo ljude - ističe Mutapčić.


Mutapčić: Sahranjivani u pravcu zapad - istok

Prilikom ranijih građevinskih radova u blizini tog lokaliteta pronađeni su dobro očuvan ćup i ljudskom rukom obrađen kameni blok s uklesanim mačem, za koji se pouzdano može reći da se radi o srednjovjekovnom stećku. U sklopu lokaliteta do prije dvadesetak godina ispred stare kovačke radnje stajao je i kameni blok koji je u narodu bio poznat kao „kamen koji se vraća“.

U narodu je postojalo vjerovanje da je domaćin gazdinstva nekoliko puta pokušavao pomaknuti taj kamen, ali da se on uvijek vraćao na svoje mjesto. Imao je pravilnu formu pravougaonika i prema svom obliku podsjećao je na stećak. Nažalost, svi ti vrijedni ostaci nisu sačuvani, što stručnjacima otežava rekonstrukciju i istraživanje ovog lokaliteta.

U blizini Zvijezde nalazi se i mezarje s tek nekoliko sačuvanih starih nišana koji odražavaju način života u davnim vremenima.

Pisani podaci

Ti nišani, prema mišljenju Mutapčića, svjedoče o prelasku na islam stanovništva ovog naselja koje je kasnije ukopavano nešto sjevernije od svojih predaka koji su pripadali učenju Crkve bosanske.

- Ovu tezu potkrepljuju i pisani podaci iz Prvog defterskog popisa iz 1533. godine, prema kojima je Sladna u to vrijeme bila jedno od najvećih seoskih naselja u Zvorničkom sandžaku. Zabilježeno je da je Sladna tada imala 36 muslimanskih kuća i 15 neoženjenih muškaraca te 110 hrišćanskih kuća sa 26 neoženjenih muškaraca - naglašava Mutapčić.

Kultno mjesto

Lokalitet Zvijezda, koji je u narodnoj tradiciji već odavno stekao status kultnog mjesta, i danas svjedoči da stanovnici ovog kraja, iako su u 15. stoljeću promijenili vjeru, nisu se tako jednostavno odricali svojih predaka te su dugo sahranjivani na istom lokalitetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.