BIH

U odgovorima na Upitnik kršenje odluka Ustavnog suda FBiH: Zvizdić legalizira neustavni naziv "hercegbosanska županija"

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

7.3.2018

Javna objava odgovora BiH na Upitnik Evropske komisije nedavno uručenih zvaničnicima evropskih institucija otkrila je i skandaloznu činjenicu da je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH odobrio da se u odgovorima koriste nazivi koje su Ustavni sud FBiH i Ustavni sud BiH proglasili neustavnima!

Raniji slučajevi

Sramotno je da je u poglavlju Politički kriteriji na desetinama stranica od njih više od 2.000 korišten neustavni naziv za Kanton 10, kojeg se u dokumentu iza kojeg stoji Zvizdić naziva „Hercegbosanskom županijom „.  

Međutim, nije ovo Zvizdiću prvi put da u zvanične dokumente BiH uvodi neustavne nazive i na taj način krši odluke Ustavnog suda FBiH i BiH.

Da je tako potvrđuje činjenica da je to isto dozvolio i u dokumentu „Reformska agenda za BiH za period 2015.-2018. godina“ u kojoj je na više mjesta naveden naziv „hercegbosanska županija“ umjesto kanton 10.

To je na sjednici Predstavničkog doma kojem je Zvizdić uputio taj dokument još u septembru 2015. godine otkrio Damir Arnaut, poslanik SBB-a u tom domu.

Arnaut je tada Zvizdiću uputio i poslaničko pitanje, i kritiku zbog čega se koristi neustavni naziv za Kanton 10.

Faksimil dijela odgovora na Upitnik : Evidentno korištenje neustavnog imena

Neispunjeno obećanje

Zanimljivo je da se Zvizdić tada i javno zahvalio Arnautu na kako je kazao „tačnoj primjedbi i vrlo korisnoj sugestiji.“ Obećao je tada Zvizdić i da će ta kako je nazvao greška i previd biti ispravljeni i ako je potrebno da će Agenda biti ponovo dostavljena parlamentarcima s ustavnim nazivima kantona.

Kao što se vidi dvije i po godine nakon, Zvizdić ne samo da nije ispunio obećanje i ispravio raniju grešku, nego je „otišao korak dalje“ i dozvolio da se neustavni nazivi koriste u odgovorima na Upitnik i još takvi pošalju u evropske institucije.

20 godina od odluke  

Ustavni sud FBiH još 1998. godine donio je presudu kojom je neustavnima proglasio naziv „hercegbosanska županija“. No, Zvizdić sad, na 20. godišnjicu od te odluke taj naziv uvodi u evropske institucije. Kroz odgovore na Upitnik kao legitiman naziv koristi se i izraz županija koji je također neustavan, a što je svojom odlukom 2001. potvrdio i Ustavni sud BiH.No, moguće je da je Zvizdić u vrijeme donošenja ove odluke bio u inozemstvu, gdje je proveo i rat, te da mu je ona vjerovatno i nepoznata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.