BIH

Berton: Hitno donijeti adekvatne izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku

Avaz.ba

7.3.2018

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasador Brus G. Berton (Bruce) istaknuo je da efikasno procesuiranje krivičnih djela korupcije zahtijeva urgentno donošenje adekvatnih izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku.

Kako je rekao, Misija OSCE-a u BiH izrazila je duboku zabrinutost zbog aktuelnih dešavanja u vezi s procesom donošenja izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH, koje se odnose na primjenu posebnih istražnih mjera u predmetima teških krivičnih djela, uključujući korupciju i druga djela privrednog kriminala.

- Potrebno je hitno donijeti odgovarajuće izmjene i dopune, u cilju provedbe Odluke Ustavnog suda BiH br. 5/16, jer je rok za provedbu navedene odluke Suda već istekao - podvukao je Berton.

Podsjetio je da je u nedavno objavljenom izvještaju "Praćenje procesuiranja predmeta korupcije u BiH: Prva procjena" Misija OSCE-a u BiH pozvala nadležne institucije da usvoje nove odredbe kojima bi se postigla odgovarajuća ravnoteža između potrebe zaštite prava pojedinaca, propisane međunarodnim instrumentima za zaštitu ljudskih prava, i potrebe efikasnog procesuiranja predmeta teških krivičnih djela.

Također je napomenuo da je, na poziv ministra pravde BiH Josipa Grubeše, Misija OSCE-a u svojstvu posmatrača učestvovala u radu radne grupe za izradu potrebnih amandmana, koju je imenovalo Ministarstvo pravde BiH.

Djelujući u toj ulozi, kaže amabasador, Misija OSCE-a je izrazila zabrinutost zbog nacrta koji je usvojila radna grupa, posebno ističući neusklađenost liste krivičnih djela za koja je moguće izdati nalog za provedbu posebnih istražnih mjera sa međunarodnim standardima, propisanim Konvencijom Ujedinjenih naroda protiv transnacionalnog organiziranog kriminala.

- Iz tog razloga, važeća verzija nacrta ne pruža pravosudnom sistemu adekvatna sredstva za borbu protiv korupcije i drugih složenih krivičnih djela - istaknuo je šef Misije OSCE-a u BiH, te dodao da je, imajući u vidu ove činjenice, Misija pozvala zakonodavne organe da, što je moguće prije, usvoje izmjene i dopune Zakona koje su u potpunosti usklađene sa međunarodnim standardima.

Time bi, smatra on, nadležni organi poslali snažnu poruku da je njihovo opredjeljenje za borbu protiv teških krivičnih djela u BiH iskreno i trajno.

S tim u vezi, dodao je Berton, Misija je istaknula kao pozitivnu činjenicu da će Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH uskoro raspravljati o prijedlogu amandmana kojima će, ukoliko dođe do njihovog usvajanja, biti otklonjene gore navedene manjkavosti, saopćila je Misija OSCE-a u BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.