BIH

Tužilac Dubravko Čampara izuzet iz slučaja u kojem se spominje Radončić

Čampara: Razlog za izuzeće lični animozitet prema Radončiću

Piše: M. AŠČIĆ – A. ALJIMI

7.3.2018

Ulaganjem dvadesetak materijalnih dokaza odbrane danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Fahrudinu Radončiću, lideru SBB-a. Među najinteresantnijim dokumentima koje je uložio Asim Crnalić, šef advokatskog tima Radončićeve odbrane, bio je akt Tužilaštva BiH o zvaničnom izuzeću tužioca Dubravka Čampare iz predmeta o istrazi o ubistvu Ramiza Delalića od 28. februara ove godine.

Više puta prekršio tužilački kodeks

Gordana Tadić, v. d. glavnog državnog tužioca, po zahtjevu Radončićeve advokatice Vasvije Vidović izuzela je Čamparu zbog sumnji u njegovu nepristrasnost u vršenju tužilačke dužnosti. Ponašanje tužioca Čampare, kako je navedeno u rješenju Tužilaštva, ocijenjeno je suprotno odredbama Kodeksa tužilačke etike. Njegovi postupci i izjave medijima, kao i lični animozitet prema Radončiću, bili su razlog da Tužilaštvo BiH donese ovakvo rješenje.

U zahtjevu, koji je Tužilaštvo BiH usvojilo, elaborirana je porodično-politička pozadina Čampare kao državnog tužioca. Tome je, između ostalog, doprinijelo nekoliko krivičnih prijava koje su protiv njega u međuvremenu podnesene zbog različitih kršenja tužilačkih ovlasti.

Advokat Crnalić predložio je da u spis bude uložen i zvanični odgovor Gorana Salihovića, tadašnjeg glavnog državnog tužioca, od 16. jula 2014. godine, a u kojem se izričito kaže da se protiv Radončića ne vodi nikakav krivični postupak niti se pojavljuje u bilo kojem pravnom statusu u bilo kojem predmetu.

Sljedeći dokaz koji je Radončićeva odbrana predložila jeste dopis tužioca Bože Mihajlovića prema advokatu Draženu Zubaku od 15. decembra 2015., u kojem se navodi da se protiv Radončića i drugih vodi istraga zbog krivičnog djela ubistva.

Prema mišljenju advokata Crnalića, ovim dokumentima odbrana jasno dokazuje da Radončić uopće nije znao da se protiv njega vodi bilo kakva istraga. Iz ovoga slijedi da Radončić ni teoretski nije mogao vršiti bilo kakav pritisak na svjedokinju Azru Sarić, jer, jednostavno, nije znao da je pod istragom.

Advokat Crnalić predao je Sudu i odluku Osnovnog suda u Prištini, kojom se naređuje da se Radončićevo ime ne smije spominjati u kontekstu optuženih osoba niti pismeno niti verbalno. Tužioci su se svjesno oglušili na ovu naredbu Suda te su konstantno spominjali Radončića kao neoptuženog saizvršioca, čime su grubo povrijedili njegova ljudska prava, jer je u ovom postupku bio samo svjedok.

Teško narušena ljudska prava   

Odluka Komisije za reviziju ljudskih prava, koja je, također, predložena kao dokaz, jasno dokazuje da su Radončićeva ljudska prava bila narušena u dva navrata. Prvo, tužioci su nezakonito Radončića spominjali kao jednog od optuženih, a drugo, nezakonito su spominjali i njegovu suprugu.

Kao dokaz je predloženo zajedničko saopćenje Tužilaštva i Suda BiH, što je advokat Dragan Barbarić ocijenio kao pristrasno djelovanje ove dvije pravosudne institucije.

Radončić je pojasnio da se to ulaže kako bi se dokazalo da nije postojao osnovni princip u pravosuđu.

Radončić: Dokazao da nije imao motiv za zastrašivanje svjedoka

- Proizlazi da je Sud stao na stranu Tužilaštva, a princip je da su Tužilaštvo i odbrana jednaki u postupku - dodao je Radončić. 

Crnalić je predložio da u spis uđu i zapisnici o saslušanju Azre Sarić u sarajevskom tužilaštvu iz 2007. godine te u SIPA-i iz 2014., a iz kojih je vidljivo da Radončića nije spominjala. Između ostalog, kao prijedlog dokaza odbrane uloženo je više novinarskih tekstova iz „Dnevnog avaza“ čija su tematika bile ljekarske greške, čime se pokazuje da slučaj praćenja smrti pacijenta Sabahudina Hukare nije bio izuzetak.

Uložena je i Viber prepiska između Radončića i Bakira Dautbašića, a iz koje proizlazi da je Radončić čak dva dana prije objave u medijima znao za Hukarinu smrt.

Poziv za svjedočenje Izetbegovića puko je razvlačenje procesa  

Tužilaštvo je predložilo da bude saslušan i Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH. Izetbegovića su tužioci saslušali tokom istrage u ovom predmetu, imali su njegov iskaz i mogli su ga pozvati za svjedoka tokom glavnog pretresa, ali to nisu učinili. Stav advokata Crnalića je da ovim potezom Tužilaštvo pokušava popraviti svoj slučaj koji je izgubljen.

Odbrana smatra da pozivanjem Izetbegovića Tužilaštvo odugovlači suđenje te time direktno i namjerno šteti Radončiću u pripremama za predstojeće opće izbore. Tome ide u prilog i činjenica da je Izetbegović vrlo zauzet čovjek te je jasno da se ne bi mogao odazvati Sudu odmah, već bi se njegovo svjedočenje odgađalo iz ročišta u ročište, što bi unedogled produžilo proces koji i ovako ulazi u treću godinu.  

Radončićeva odbrana imala je namjeru za svjedoka pozvati i Dragana Čovića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ali se od toga odustalo zbog ekonomičnosti postupka. Crnalić je kazao da je Tužilaštvo odustalo od svjedočenja Izetbegovića i zbog toga što je u svom iskazu dao činjenice u korist odbrane.

Zločinac Turković znao da će Radončić biti uhapšen  

Kao dokaz odbrane predloženo je i prijeteće pismo koje je Zijad Turković, šef zločinačke organizacije osuđen na 40 godina zatvora, 13. januara 2016. uputio lideru SBB-a iz KPZ-a Zenica. Osuđeni mafijaš u pismu je naveo: „Arkane, Bašum sagosum, primi moje saučešće. PS Grudva je krenula.“

Advokat Crnalić naglasio je da je iz ovoga vidljivo da je Turković vršio pritisak na Radončića.

- Ovo pismo je dokaz da Radončić nije prijetio svjedocima, već da je Turković na njega vršio pritisak. Otkud ta saznanja Turkoviću i ko ga je servisirao u KPZ-u Zenica – kazao je Crnalić te je dodao da je protiv Turkovića podignuta optužnica i da mu se sudi zbog ugrožavanja sigurnosti Radončićeve supruge.  

Očigledna Bakirova podvala

Kao dokaz odbrane predložena je i SMS poruka koju je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović poslao Radončiću, a u kojoj kaže: “Dogovorio sam s Koldžom da ostane načelnik, ponudi mi nekog relevantnog za ambasadora u Sloveniji.“

Crnalić je obrazložio da se u ovom slučaju radi o potpuno drugačijoj tezi od Tužilaštva da je Radončić insistirao na tom prijedlogu. Reproducirani su u sudnici i neki od presretnutih razgovora koje je Radončić vodio, a u kojima pita Fuada Čibukčića i sekretaricu Azru Halilović ko je ispunio i potpisao formular za ambasadoricu i gdje se ti obrasci nalaze.

- Ja tu ženu u životu nisam vidio. Očigledno je da mi je Bakir dobro podvalio - kaže na snimku razgovora Radončić. 

Odbrana je uložila originalne obrasce SBB-a za imenovanja na pozicije u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.