BIH

Nema većine, raspala se koalicija u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH

S. DEGIRMENDŽIĆ

8.3.2018

Izlaskom Safera Demirovića iz SDA i Borislava Bojića iz SDS-a, raspala se većina u Parlamentarnoj skupštini BiH. 

Klub SDA nekada je brojao 10 poslanika, sada je to šest poslanika, jer su Senad Šepić, Sadik Ahmetović, Salko Sokolović i Safer Demirović napustili stranku. 

To znači da se nastavlja nezaustavljivi raspad ovog kluba koji je mandat započeo sa 10 poslanika, a okončat će ga s maksimalno njih šest. Time poslanički klub SDA definitivno gubi status najbrojnijeg kluba u Predstavničkom domu. 

Tako su sada po broju poslanika izjednačeni s opozicionim SNSD-om, što jedna vladajuća stranka od Dejtona do danas nije doživjela u Parlamentu BiH.  

Ako se u obzir uzme činjenica da je u posljednje vrijeme i Klub SDS-a ostao bez tri poslanika, Đorđa Krčmara, koji je napustio tu stranku, te Jovana Vukovljaka, koji se vratio u "jato" DNS-a, te jučer Bojića koji će djelovati kao nezavisni, u ovom trenutku postavlja se i pitanje ima li Denis Zvizdić legitimitet da bude na čelu Vijeća ministara. 

Naročito ako se zna da u Predstavničkom domu od ukupno 42 poslanika, SDA, SDS i HDZ BiH, koji su do sada, doduše ne u svemu, podržavali Zvizdića, zajedno imaju samo 14 poslanika! I to SDA šest, SDS četiri i HDZ BiH četiri poslanika. 

Novi neslavni rekord 

Ovim je Zvizdić upisao još jedan neslavni rekord, a to je da je jedini državni premijer koji u Predstavničkom domu ima sigurnu podršku tek pet poslanika iz svoje stranke. 

Nije greška u računici, jer ne smije se zaboraviti da je u Klubu poslanika SDA upitan još jedan glas. To je onaj Šemsudina Mehmedovića. I ovaj poslanik bio je na pragu isključenja iz SDA, a sve što sa sobom nosi ta činjenica ostavlja prostor za daljnja iznenađenja u nekada najbrojnijem klubu u Predstavničkom domu, koji to više nije. 

Šta tek slijedi 

Novi odnos snaga u Predstavničkom domu Državnog parlamenta svakako će se dodatno odraziti na ionako slabu prohodnost zakona koje je u parlamentarnu proceduru upućivalo Vijeće ministara BiH sa Zvizdićem na čelu. 

Kako će se posljednja dešavanja odraziti na glasanje i zakone i kakve će to imati posljedice, vidjet ćemo već na narednoj sjednici tog doma. 

Sada je broj ruku koje vlast ima svega 18, naspram 24 ruke opozicije.

Novi klubovi

Kako saznaje "Dnevni avaz" u Predstavničkom domu bit će formirana dva nova kluba. 

Naime, za formiranje kluba u tom domu neophodna su minimalno tri poslanika. Tako će se, kako saznajemo, Demirović vjerovatno pridružiti Jasminu Emriću iz A-sda i Zaimu Backoviću (BPS) i s njima činiti jedan klub, dok će se Bojić vjerovatno pridružiti Đorđu Krčmaru i Jovanu Vukovljaku, te će i oni formirati svoj klub.

To znači da će Predstavnički dom posljednje mjesece ovog mandata, računajući Klub Nezavisnog bloka, raditi s tri kluba više nego na početku mandata. Time će ova dva novoformirana kluba dobiti svoje predstavnike u Proširenom Kolegiju Predstavničkog doma, čime će moći utjecati na odluke o tome šta će se uvrštavati na dnevni red sjednica ovog doma. 

Zanimljivo je da, i nakon što je SDA ostala bez četiri poslanika, Klub SDA iz budžeta dobiva naknade kao da ima 10 poslanika.  



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.