BIH

Osmić poručio Čauševiću: Vidiš li onaj zid, idi udari glavom u njega!

M. AŠČIĆ

8.3.2018

Tebe je instalirala politika na mjesto direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) kako biste opljačkali ovu državu, poručio je jutros u sudnici svjedok Tužilaštva BiH Mehmedalija Osmić Kemalu Čauševiću, prvooptuženom u predmetu „Pandora“.

Osmić, bivši predsjednik Sindikata UIO BiH koji je prošle godine otišao u penziju, kazao je u Sudu BiH da je on tvorac „Pandore“ i da je na kriminal u UIO BiH počeo ukazivati još od 2007. godine, ali „mene niko tada nije slušao“.

Za optuženog Čauševića je rekao da su ispočetka imali dobar odnos i da ništa protiv njega nema lično, ali da ima „protiv njegovog kriminala“.

- Ljudi zaposleni u UIO BIH plašili su se Čauševića. On je smatrao da je Uprava njegova. Najmanje je bio direktor jer je imao kontakte s kriminalcima kako bi opljačkali ovu državu – odgovorio je Osmić na pitanje tužioca Čampare da pojasni svoj odnos s optuženim.

Na upit Čampare je li mu poznato šta se dešava prilikom uvoza tekstila, svjedok je rekao da je „tu bilo kriminala koliko hoćete“.

- Tu je opljačkana država. Svi su znali koji su kamioni bili Kemini i oni su ulazili bez ikakve kontrole jer je on stajao iza toga. BiH je opljačkana za milijarde KM. Nije samo Kemo krao, krali su i drugi. Njega je instalirala politika u UIO BiH da bi se vršile pljačke. Cilj svega bila je samo pljačka. Kemi je uzrečica bila: 'Uzet ćemo mu barem stoju'. Vedrio je i oblačio Upravom – rekao je Osmić.

Istaknuo je da mu optuženi po presudi za klevetu duguje i 4.000 KM, te mu se u sudnici obratio riječima: Kad ćeš mi vratit' pare? Dobio sam te na svim suđenjima, na šta je Čaušević odgovorio: „Kad ti meni vratiš 2.000 KM“.

Na upit Asima Crnalića je li on kao inspektor za reviziju i kontrolu UIO utvrdio konkretno bilo kakve nezakonitosti i, ako jeste, koje, Osmić je odgovorio da nije.

- To mi treba – rekao je Crnalić.

Pitanja za Osmića postavljao je i optuženi Čaušević. On ga je upitao zašto je zaboravio reći da je radio u jednom samostanu u Holandiji, i rekao je da je razlog zašto je to prešutio jer se on tamo liječio zbog psihičkih problema.

No, to je Osmić negirao, uz konstataciju da je u samostanu radio na osiguranju časnih sestara. Negirao je i navode Čauševića da je istjeran iz policije i Poreske uprave, gdje je ranije radio.

- Otišao sam iz policije jer se nisam slagao s nekim odlukama. Ponosim se tim. To je bila 1992. godina.

Čaušević je za Osmića rekao da je kao „profesionalac nadnaravne sposobnosti“ studirao 22 godine i da je priču o kriminalu započeo kad ga je odbio unaprijediti.

- Zašto punih pet i po godina niste pričali o kriminalu i tada ste me hvalili, slali pisma i pisali hvalospjeve – upitao je Čaušević, dodavši da je protiv Osmića pokretao disciplinske prijave jer su ga vlasnici firmi optuživali da ih reketira i tražili do 35.000 maraka.

Osmić je na to odgovorio: „Uništio si UIO BiH, uništio si državu, neka te bude stid.“

- Ne pričaj bolan laži. Vidiš li onaj zid tamo, idi udari glavom jer pričaš gluposti – rekao je Osmić, a Čaušević dodao: „Snimila te kamera naoružanog ispred moje kuće, dođi opet.“

Čampara svjedoku: Niste vi tu da znate, mi smo tu da znamo 

Svjedok Džemal Škrijelj, bivši uposlenik firme „Eko san“ koja je u suvlasništvu optuženog Anesa Sadikovića, kazao je da je prvi put u životu vidio Čauševića i da ne zna zašto je uopće pozvan da svjedoči.

No, na to je reagirao Čampara i kazao: „Svjedok, niste vi tu da znate, mi smo tu da znamo.“

Na upit Adne Dobojlić, Sadikovićeve advokatice da li je ikada vidio, što je predmet optužnice, da je Sadiković ikome dao mito, odgovorio je sa ne.

I drugi svjedok Nebojša Mihajlović, knjigovođa iz Brčkog, isto je odgovorio.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.