Danas u Kulturnom centru

Gradiška: Vigemark domaćin debate "EU u posjeti lokalnim zajednicama"

Fena
09.03.2018 07:35

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark) bit će domaćin pete debate "EU u posjeti lokalnim zajednicama" koja će biti održana danas u Kulturnom centru u Gradišci.

Učešće u debati uzet će i stručnjaci za socio-ekonomski i održivi razvoj iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH (EUSR) pokrenula je projekt "Lokalna zajednica prEUzima inicijativu“, u okviru kojeg će posjetiti 15 lokalnih zajednica u BiH, te održati javne debate o ulozi lokalne zajednice te izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU.

Debata će okupiti više od 100 poduzetnika, predstavnike javne uprave, javnih preduzeća i organizacija civilnog društva, te poljoprivrednike, mlade i stručnjake za ekonomski i održivi razvoj lokalnih zajednica.

Namjera je da se otvorenim dijalogom skrene pažnja na važnost lokalnih zajednica u procesu evropskih integracija, te da se prepoznaju nove mogućnosti za unapređenje socio-ekonomskog i održivog razvoja na lokalnom nivou, saopćeno je iz EUSR-a.

Prisutni će također imati priliku da nakon debate prisustvuju informativno-edukativnom događaju na kojem će izlagati predstavnici projekata koje finansira EU i drugi donatori, a koji doprinose ekonomskom i održivom razvoju lokalnih zajednica: LID - Lokalni integrisani razvoj i ProLocal - Program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH – EU.

NA VRH